En allmenning for lek og trivsel

I vår stod den sydlige delen av Stasjonsallmenningen ned mot fjorden klar, og siden har barnefamilier oppdaget fontenen, lekestativene, bryggen og den herlige atmosfæren som nå preger området. Daglig høres latter fra barn som løper mellom de mange vannstrålene som plutselig kommer skytende ut av bakken.

Gøy med vann! Her kan ungene løpe rundt, mens de voksne slapper av med en kaffe på en av de mange benkene.
Foto: Werner Anderson

Stasjonsallmenningen er et område der mange ferdes, og har blitt en sentral boltreplass for folk i alle aldre i Bjørvika. Hav Eiendom har hele tiden vært bevisst ansvaret som ligger i å utvikle området som kommunen har kalt det mest sentrale byrommet og viktigste og mest benyttede allmenning i Bjørvika.

– Vi ønsker at Bjørvika skal være åpen og tilgjengelig for alle, og sted der byens befolkning trives. Terrenget i Stasjonsallmenningen ivaretar behovene til svaksynte, rullestolbrukere og barnevogner. Vi opplever vi at barnefamilier trives med fontener, lekestativ og nærhet til sjøen og mange unge benytter seg av den nye bryggen til bading og soling. Det skal være noe ekstra å komme til Bjørvika og det mener vi å ha fått til her, sier Kjell Kalland,

– Ungene elsker å komme hit, forteller leder for Strekkoden barnehage i Bjørvika, Liv Engebretsen. På de varme dagene, tar vi med barna hit hvor de bader i fontenene.

Tre milliarder kroner er satt av for å utvikle allmenninger, parker, badeplasser og Havnepromenaden. De syv allmenningene er et de aller viktigste byplanmessige grepene for utviklingen av havnen og Fjordbyen. Allmenningene har ulik funksjon og størrelse, men alle er viktige byrom for aktivitet og trivsel.

Sentralt og aktivt bindeledd

Stasjonsallmenningen og broen Akrobaten er et sentralt bindeledd mellom Grønland, jernbanesporene og Bjørvika ned mot sjøfronten. Her vil det tilrettelegges for aktiviteter hele året og byliv for de mange som bor, jobber og beveger seg i området.

For daglig leder i Godt Brød på Munch Brygge har de sett at stasjonsallmenningen har trukket til seg flere unge og barnefamilier enn hva som var tilfellet tidligere.

– Vi merker klart en endring etter at den nye delen av Stasjonsallmenningen stod ferdig nå i vår. Med byggearbeidene som pågikk, var det ikke så egnet for barn, men nå ser vi at barn og unge flokker til, forteller Stine Røstadstuen, daglig leder i Godt Brød Munch Brygge. For oss er det veldig hyggelig at så mange barnefamilier finner veien hit. Her kan de sitte og kose seg med kaffe og noe godt å spise, mens barna leker i fontenen. Vi ser tydelig at det er fontenen som mest populær. Barna elsker å løpe gjennom vannstrålene, sier hun.

Stine Røstadstuen er daglig leder i Godt Brød på Munch Brygge.
Foto: Werner Anderson

Røstadstuen har nettopp flyttet til området selv og stortrives med å både bo og jobbe på Bjørvika.

– Jeg forelsket meg helt i området, og det var ingen andre steder jeg heller kunne tenke meg å bo, sier hun. Også er det selvfølgelig fint å ha kort vei til jobb, legger hun til.

Nye Stasjonsallmenningen skaper ikke bare trivsel for barn og deres familier, men også ansatte i større virksomheter som Deloitte setter også pris på tiltakene som blir gjort i området.

– Vi følger entusiastisk med på utviklingen i Bjørvika, og vet at flere Deloittere, meg selv inkludert, har tatt lunsjpausen sin i området, side om side med barnefamilier, nye beboere og folk som bader fra den nye brygga. Det er rett og slett en innmari koselig pause i arbeidsdagen, sier Nina Ilefeldt, manager for marketing & communications i Deloitte.

Opplevelser i terrenget

Mange lurer kanskje på hvorfor terrenget varierer med bratte bakker, slake traseer, ulik struktur og helning. Hav Eiendom som utvikler området sammen med Bjørvika infrastruktur kan fortelle at det ligger en tanke bak.

– Dette er et område som knytter det hektiske dagliglivet rundt Oslo S og Grønland, med nærheten til sjøen. Her er veien kort fra hverdagens kjas og mas til denne åpne plassen som er fylt av liv, lek og bading. Dette ønsket vi å synliggjøre i terrenget ved å skape «bevegelse» i underlaget. I kombinasjon med beplantning og sjøens naturlige bevegelser får området flere dimensjoner og opplevelser for besøkende. Stasjonsallmenningen skal være et byrom der folk kan slappe av og trives, sier Kalland.