Toppsjefen i Oslo Havns eget eiendomsselskap tar oss med ut på fjorden i et av Oslo Havns fartøyer for å se Bjørvika fra sjøsiden. Kjell Kalland er tydelig stolt der han står og peker mot Sørenga og mot kulturklyngen der Munchmuseet er i siste innspurt av byggearbeidene.
– Det er mye å være stolt av her. Vi er fantastisk privilegert som har fått i oppgave å utvikle den tidligere havnefronten i Oslo til en ny bydel i Bjørvika. Det å få være med på å utvikle den mest moderne, nyeste og hotteste bydelen i Norge, det gjør alle i selskapet stolte, sier sjefen for Hav Eiendom.
Godt samarbeid
Han mener det gode samarbeidet mellom stat, kommune og grunneiere er hele fundamentet for Bjørvikas suksess. Kjell Kalland trekker også fram det gode samarbeidet med Oslo S Utvikling (OSU) og en rekke utbyggere som har kjøpt og bygget ut tomter som Hav Eiendom først har planlagt og regulert.
Hav Eiendom og OSU har gått sammen om å opprette de to selskapene Bjørvika Utvikling og Bjørvika Infrastruktur, som har ansvaret for planlegging og bygging av det som er mellom byggene i Bjørvika. De to eierne bruker hele 3 milliarder kroner på infrastrukturen mellom byggene. Hav Eiendom tar som største eier 66 prosent av regningen, altså 2 av milliardene.
– Jeg tror mye av Bjørvikas suksess handler om at vi har truffet godt med miksen av bolig, næring og kultur. Kulturbyggene gjør Bjørvika til en destinasjon. De mange som bor og jobber her gjør Bjørvika til en levende bydel hele året og hele døgnet. I tillegg er det viktig at vi har lagt så mye penger og ressurser i å skape gode byrom, allmenninger, parker og havnepromenade mellom byggene. Dette er allerede et fantastisk område å besøke, fordi du ikke trenger å gå inn noe sted for å oppleve Bjørvika, sier Kjell Kalland.