«Glød» vant konkurransen om ny brannstasjon i Oslo.

Det kom inn 103 utkast i konkurransen om å få tegne den nye brannstasjonen som skal ligge nedenfor Havnelageret i Bjørvika. Danske Gottlieb Paludan Architects stakk av med seieren.

– Konkurransen viser at god arkitektur også kan løse et samfunnskritisk formål. Sentrum brannstasjon er et viktig bygg for beredskapen i Oslo sentrum, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen, i en pressemelding.

I sjøkanten

Bakgrunnen for konkurransen er at den nåværende hovedbrannstasjon i Oslo skal rives, og tomten skal bli en del av det nye Regjeringskvartalet. Den nye brannstasjonen skal ligge på Festningsallmenningen, en tomt i forlengelse av Grev Wedels plass i Kvadraturen frem til sjøkanten i Bjørvika. Den avgrenses av Myntgata mot nord og Vippetangen fergeterminal i sør.

I tillegg til denne brannstasjonen i Bjørvika, planlegger Oslo brann- og redningsetat en ny hovedbrannstasjon på Bryn. Begge er planlagt ferdig i 2023.

HAV Eiendoms tomt

Det er Hav Eiendom som eier denne tomten i Bjørvika. Det har vært vurdert en rekke alternative plasseringer for den nye sentrumsstasjonen. C6-kvartalet som ligger mellom Barcode og Oslo Ladegård og et bygg i Schweigaards gate har vært blant de mest aktuelle, men valget falt altså på Festningsallmenningen.
Grunnene er sammensatte -grunnforhold, sikkerhet, responstid, kostnadsbesparelser og forsinkelser på Follobanen er noen.

Ved den valgte plasseringen, ned mot havnepromenaden, ligger kulturscenen og serveringsstedet SALT. En foreslått omlegging av veisystemet kan føre til at SALT Arktisk pyramide må flyttes. Dette synes Hav Eiendom er synd, og arbeider nå for å finne en løsning som minimerer påvirkningen på SALT.

 


Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects