SNART FERDIG: Munchmuseet speiler seg i solen. I løpet av året blir bygget ferdig, og neste år åpner museet dørene for publikum. Foto: Tomm W. Christiansen

Aktuelt

Munchmuseet og Deichman ferdig i år

Hav Eiendom har hatt ansvaret for områdeplanleggingen og arkitektkonkurransene for de to kulturbyggene, som eies av Kultur og Idrettsbygg Oslo KF.

Nytt folkebibliotek

Deichman ligger sentralt i Bjørvika rett ved siden av Operaen. Deichman blir et folkebibliotek for hele Oslo som også vil bli besøkt at tilreisende, og biblioteket forventer hele 2 millioner besøkende i året. Det nye biblioteket er tegnet av arkitektene Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo, og består av fem etasjer med full kjeller, til sammen 19 600 kvm. Biblioteket får blant annet et unikt foldetak i betong. Museet legger stor vekt på å skape en moderne opplevelse for publikum. Biblioteket legger stor vekt på opplevelser og aktiviteter for de besøkende.

Med sin sentrale beliggenhet er det også spennende at biblioteket får publikumsinngang fra gateplan i hele tre retninger, både mot nord, vest og sørøst. Utad fremstår biblioteket som lyst og åpent. Om kvelden vil lyset skinne gjennom fasaden og gi innsyn til rommene og aktivitetene.

SNART FERDIG: Det nye hovedbibiloteket nærmer seg en ferdig fasade. I løpet av året er bygget ferdig, og neste år åpner Deichman dørene for publikum. Foto: Svein Ove Søreide

Enorm Munch-samling

Oslo kommune eier verdens største samling med verker etter Edvard Munch, en samling som teller hele 28 000 kunstverk. I tillegg til verk av Munch, skal det nye Munchmuseet inneholde Stenersens, Amaldus Nielsens og Ravensbergs samlinger, samt ta imot større internasjonale utstillinger.

Det er det spanske arkitektfirmaet estudio Herreros som har tegnet Munchmuseet. De samarbeider med norske LPO Arkitekter. Museet består av en tårnbygning på 13 etasjer omkranset av et podium på 3 etasjer. De øverste etasjene skal brukes til å vise samtidskunst. Den første kunstneren som skal stilles ut er Tracey Emin.

Munchmuseet har også ambisjon om å vise fram mer av Edvard Munchs liv, ikke bare den fantastiske kunsten han etterlot seg.

– Byggningen er i rute. Vi nærmer oss avslutning av byggemessige innvendige arbeider, som innebærer bl.a. snekkerarbeid, gulvlegging, malerarbeid og el- og rørarbeid. Testfasen starter til våren. Byggeprosjektet er i rute til overlevering 11.desember 2019, sier avdelingsdirektør for store utbyggingsprosjekter i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Per Egil Steen.

MER KUNST: Det nye Munchmuseet gjør det mulig å vise mye mer av Edvard Munchs kunst. Oslo kommune eier verdens største Munch-samling med mer enn 28 000 verk.

MER KUNST: Det nye Munchmuseet gjør det mulig å vise mye mer av Edvard Munchs kunst. Oslo kommune eier verdens største Munch-samling med mer enn 28 000 verk.

I HØYDEN: Det jobbes i høyden med å få ferdig fasaden på det nye Munchmuseet. Aluminiumsplatene på fasaden er perforerte og vil slippe lys både inn og ut. Ledelsen ved museet mener at fadaden vil se annerledes ut når bygget står helt ferdig.

Debatt om fasaden

Fasaden på Munchmuseet er bygget i perforert aluminium, og har skapt voldsom debatt blant både arkitekter, kunsthistorikere og menigmann. Ledelsen ved Munchmuseet tror stormen vil legge seg når folk får se bygget ferdig.

– Jeg tror folk vil være like stolte av dette som de er av Operaen nå, sier museumsdirektør Stein Olav Henrichsen til Aftenposten. Han minner om at det også var mange som mislikte arkitekturen til Operaen i starten. Museumsdirektøren mener folk ikke bør felle dom over museet før bygget åpner dørene.

Her kan du se livebilder av byggingen av kulturbyggene i Bjørvika.

Hva leter du etter?