Gi dine innspill om Oslos nye bydel

I over 15 år har det blitt jobbet med planer om å gjøre Filipstad til et sted med boliger, arbeidsplasser og byliv. Nå varsler Hav Eiendom oppstart planarbeid for første detaljregulering.

I dag er Filipstad et område de fleste forbinder med havnevirksomhet og fergeterminal. Etter Hav Eiendom fikk grønt lys av Plan- og bygningsetaten tidligere i år varsler vi nå oppstart av planarbeidet for Hans Jægers kvartal og feltene B5 og B4, og markerer et tydelig steg i retningen av et nytt byområde i Oslo.

Kaffetårnet
Foto: Melissa Hegge

Filipstad skal forvandles og samlet blir dette et av de største transformasjonsprosjektene i Fjordbyen. Totalt vil dette prosjektet resultere i om lag 3000 nye boliger, med rundt 1000 nye boliger i første trinn. Vi er stolte av å forvandle en containerhavn til et sted med yrende byliv og sårt trengte boliger, sier Liz-Heidi Leonhardsen, utviklingsdirektør i Hav Eiendom. Områdetransformasjonen vil tilgjengeliggjøre sjøen for mange tusen innbyggere og sikre områder for bading, park og rekreasjon med høy kvalitet.

Første trinn inkluderer Hans Jægers kvartal (A1-3) og feltene B5 og B4 der det ikoniske Kaffetårnet ligger. Kaffetårnet skal stå og få ny bruk, og vi vurderer bl.a. kulturformål. Sammen med et nytt stort byrom – Kaffeplassen, er ambisjonene at dette blir et attraktivt samlingspunkt i den nye bydelen, både for beboere og besøkende. Bystyret har gjennom områdereguleringen vedtatt en ramme på ca. 170.000 kvadratmeter for dette planområdet, som er noe større enn hele Tjuvholmen.

Plankart som viser felter som inngår i første detaljregulering. Illustrasjon: A-lab.

Disse feltene er ikke avhengig av at store infrastrukturomlegginger som E18 i tunnel, flytting av utenriksfergeterminalen og jernbanens sporområde er gjennomført, men er en finansiell forutsetning for å kunne sikre bygging av tunnel for E18 og opparbeidelse av gater, parker og byrom på Filipstad. Det vil si at utbyggingen finansierer betydelige deler av E18 tunellen.

Med områdereguleringen som utgangspunkt er planinitiativet vårt forslag til hvordan vi i prosessen videre kan arbeide med å detaljere og utvikle første etappe av Filipstad, sier Leonhardsen.

Liz-Heidi Leonhardsen
Utviklingsdirektør i Hav Eiendom Liz-Heidi Leonhardsen. Foto: Hav Eiendom

Medvirkningsprosessen starter nå

Leonhardsen legger vekt på at planinitiativet ikke viser det ferdige prosjektet. Varsling av oppstart betyr starten på medvirkningsprosessen. Oslos befolkning oppfordres til å komme med sine innspill på planinitiativet, og slik ha mulighet for å kunne påvirke hvordan den nye bydelen blir seende ut. Det vil bli avholdt et åpent informasjonsmøte i forbindelse med varslingen onsdag 23.april kl. 18.00 i Drammensveien 60 (bydel Frogner). I forkant av møtet er det mulig å delta på en befaring gjennom planområdet til Skillebekk. Møt opp ved Oslo-treet i Trettenparken kl. 16.30.

-Vi har ikke alle svarene enda, og slike medvirkningsprosesser er en helt sentral brikke i prosjektet. Vi håper så mange som mulig vil komme med sine innspill slik at Filipstad blir best mulig, sier Leonhardsen.

Hvis du vil være med å utforme den nye bydelen kan du klikke her for mer informasjon.

Frist for å sende innspill ved oppstart er fredag 9. mai 2025

De unge skriver første kapittel i utviklingen av Filipstad – Les mer

Filipstad som forbildeområde

A-lab og Asplan Viak er Hav Eiendoms hovedkonsulenter for utvikling av grunnlaget for detaljreguleringen.

I vedtaket av områdereguleringen fra 2020 står det at Filipstad skal bli et forbildeområde for en menneske- og naturvennlig nullutslippsbydel.

Illustrasjon
Skisse viser mulig utforming av gangarealet langs Filipstadkilen i fremtiden: Sett utover kilen mot vest, med Tjuvholmen på venstre side, og en ny bro mellom Tjuvholmen og Filipstad midt i billedet. Illustrasjon: A-lab arkitekter
Skisse viser mulig utforming av Kaffeplassen i fremtiden: Mot øst vises eksisterende høyblokk og mot sør er der utsikt mot sjøen. Illustrasjon: A-lab arkitekter

Ambisjonene i planen og kvalitetsprogrammet for Filipstad inspirerer og utfordrer oss til å lete etter de beste og framtidsrettede løsningene. Skal vi oppnå nullutslippsmålet, er vi avhengig av at energileverandørene kan etablere en energisentral som henter varme og kjøling fra sjøvannet, og som har kapasitet til å levere energi til større deler av byen rundt Filipstad.

Planinitiativet redegjør for hva som skal undersøkes i planprosessen og som vil kunne være i strid med områdereguleringen.

Planarbeidet legger vedtatt områderegulering til grunn, men vi undersøker hvor formålsgrenser og byggehøyder bør justeres, slik vedtaket av områdereguleringen har åpnet for. På den måten kan vi undersøke om det er mer av den eksisterende bebyggelsen som kan beholdes, om vi kan tilrettelegge for flere boliger og om byrommene kan få en enda bedre utforming, uten at vi overstiger utnyttelsen som bystyret har vedtatt i områdereguleringen, sier Per Christian Stokke, prosjektleder i Asplan Viak.

Per Christian Stokke, Jorleif Jørgenvåg og Geir Haaversen.
Per Christian Stokke, Asplan Viak, Jorleif Jørgenvåg, Hav Eiendom og Geir Haaversen, A-lab. Foto: Hav Eiendom.

Vi ser fram til en god faglig dialogprosess med Plan- og bygningsetaten, og vi arbeider nå med målsetting om å sende inn planforslaget til etaten i august 2026, sier Stokke.

Hav Eiendom og Filipstad Infrastruktur samarbeider

Utviklingen av Filipstad vil være et tett samarbeid mellom Hav Eiendom og den nyopprettede kommunale etaten Filipstad Infrastruktur. Hav Eiendom vil være forslagsstiller for detaljreguleringen, og primært ha ansvar for utviklingen av byggefeltene. Filipstad Infrastruktur har ansvaret for å planlegge og bygge alle fellesområdene (parker, plasser, havnepromenaden og gater), samt å koordinere helheten i utbygningen på Filipstad.

Hav Eiendom skal svare ut innspillene fra medvirkningen i samarbeid med Filipstad Infrastruktur, før de sendes til Plan- og bygningsetaten.

– Med Havnepromenaden, allmenningene og badeplassene i Fjordbyen har folk fått tilgang til fjorden – og vi vet at det har blitt en suksess. Nesten 95 % av Oslos befolkning har besøkt Fjordbyen én eller flere ganger, og rekreasjon er den viktigste årsaken til at folk kommer hit. Med Filipstad vil tilbudet utvides. Vi ønsker oss innspill til hvordan vi bør utvikle byrommene og Havnepromenaden – hva skal til for at du vil bruke Filipstad? Vi ønsker oss særlig innspill og ideer fra ungdommer, eldre og bylivsaktører, sier Lars Thorbjørnsen, direktør for Filipstad Infrastruktur.