Kun uker igjen til åpningen

Med Operastranda som åpner i starten av juli, får enda flere Oslo-folk kort vei til badestranden. Denne uken ble stranden fylt til randen med 1 700 tonn myk og deilig, kortreist sand fra Oslofjorden. - Vi gleder oss til å åpne enda et flott byrom til glede for alle, sier Kjell Kalland.

– Vi er utrolig stolte det arbeidet som er utført av dyktige fagfolk gjennom hele prosessen fra plan til gjennomføring. Når stranda åpner i begynnelsen av juli håper vi at vi ser flest mulig av Oslos befolkning her i løpet av resten av sommeren, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland.

Se den fine videoen fra sandleggingen Her forteller Synnøve Lyssand Sandberg i OSU og Kjell Kalland om stranden.

Stranda er for alle

I tillegg til høye miljøkrav, er det lagt stor vekt på universell utforming i arbeidet med stranden. Operastranda er et gratis tilbud for alle og er utformet med tanke på ulike behov og ferdigheter.

– Oslos nye bystrand skal være et inkluderende samlingssted, der alle skal kunne trives uavhengig av alder, svømmeferdigheter eller funksjonsgrad, sier Kalland.

Illustrasjon: Rift

Fra skipsverft til sandstrand

Kontrasten mellom det som snart er gyllen sandstrand mot glitrende sjø fylt med glade badegjester, kunne knapt vært større til det som frem til 1950-tallet var Norges største skipsverft, Nylands Mekaniske Verksted.

– Det er viktig å bevare noe som påminner oss om havnevirksomheten og industrihistorie som har vært med på å forme det samfunnet vi er i dag. «Skatter» som 100 år gammel brostein tas vare på og får nytt liv i gangveier og på steinstranden. Den gamle pullerten fra havnevirksomheten blir stående som stedsmarkør og er med på å gi Operastranda identitet, forteller Kjell Kalland.

Arbeidet med å transformere den gamle verfttomten til vakre Operastranda, har vært krevende, ikke minst på grunn av svært høye krav til miljø og kvalitet. Det har dukket opp rester og spennende funn fra verftsvirksomheten. Forurensede masser er fjernet og erstattet av nye, rene masser. 100 år gammel brostein er funnet og tatt i bruk i utformingen av stranden, sammen med gjenbrukt brostein fra København og Aker Brygge. Smågatestein som ble funnet i arbeidet med Stasjonsallmenningen er tatt i bruk som tilpasningssteiner. Så mye som 90 prosent av steinen i gangveier og på stranden er gjenbrukt stein.