Ny skøytebane midt i byen
Nå kan du terpe hockeyferdigheter eller øve på piruetter uten å forlate sentrum. Med ny skøyteis er det nok en grunn til å besøke Bjørvika.
– Jeg synes det er fint at Oslo har fått en skøyteis som ligger så sentralt, for da kan ungdommer på tvers av byen komme til et felles samlingspunkt, sier Sara Khalid (18).
Sammen med venninnen Ragna Marie Tunold (17), har hun tatt turen til Anne Cath Vestlys plass, rett foran Deichman i Bjørvika. Sammen skal de teste den nye skøyteisen som Hav Eiendom åpnet her i slutten av november. Khalid og Tunold er begge aktive i Sentralt Ungdomsråd i Oslo (SUR), et høringsorgan for bystyret i Oslo, som gir innspill til saker som angår ungdom, deriblant utviklingen i Bjørvika.
Mens de sklir stødig rundt på hvite kunstløpsskøyter, diskuterer de to venninnene viktigheten av gode møteplasser for Oslos ungdommer.
– Det er veldig kult at det nå er skøyteis foran Deichman. Det er fint at du kan stå på skøyter her, og så kan du sitte på biblioteket med en bok rett bak oss, eller se en forestilling i Operaen. Det gir et nytt element til sentrum, sier Tunold.
Viktige møteplasser
Som byutvikler og samfunnsaktør har Hav Eiendom et mål om å forme fremtidens fjordby – for alle byens innbyggere.
Den nye skøyteisen, som i dag vedlikeholdes og driftes av kommunen, er bare ett eksempel på de mange grepene som tas for å sikre deltakelse og sosial bærekraft i hovedstadens nye havneområder. Gjennom søsterselskapet Bjørvika infrastruktur har Hav Eiendom lenge jobbet målrettet med utviklingen av en rekke allmenninger og kollektive byrom i Bjørvika-området. Dette arbeidet vil Hav Eiendom videreføre i årene fremover, og samfunnsoppdraget vil prege utviklingen av A5-tomten foran børsen, det nye området rundt Fiskebrygga og bolig- og opplevelsesområdet Grønlikaia.
Som ungdommer er ikke Khalid og Tunold bare politisk engasjert i utviklingen av Fjordbyen. De er også glade i å bruke den selv. De to venninnene liker godt å samles med venner i den nye bydelen langs fjorden, og sommeren 2021 var de begge med på åpningen av Operastranda.
– Det var veldig kult å gå forbi etter at vi var der på åpningen, og å se at det ble så godt tatt imot. Jeg har vært der med mine venner, og jeg vet om flere andre vennegjenger som har vært der i sommer. Det er veldig godt tilrettelagt for ungdom der, sier Tunold.
Som representanter i SUR har de kommet med innspill i flere saker opp mot utviklingen av Fjordbyen, senest lokalisering av skip og ferger i indre havn. Skøyteisen foran Deichman har de ikke kommet med innspill til, men de to venninnene synes den har blitt et bra tilskudd til området.
Å være med på å forme byen synes de er spennende.
– Det er veldig fint å bli inkludert, for vi ungdommer bruker jo alle disse stedene. Og så er det jo vi som er fremtiden, sier Khalid og smiler.
Gode innspill
Ute på skøyteisen får Khalid og Tunold etter hvert selskap av Marie Indrelid Winsvold, som er bærekraftsjef i Hav Eiendom. Bærekraftsjefen har ikke gått på skøyter på mange år, men finner fort balansen.
– Vi er veldig fornøyde med at det er skøyteis her nå, og vi håper den blir brukt av så mange som mulig utover vinteren, sier Winsvold fornøyd.
Winsvold forteller at hun ser skøyteøkten som en god mulighet til å høre mer om hva slags offentlige møtesteder ungdommen trenger og ønsker seg. Det er tross alt de som i størst grad skal bruke de mange allmenningene i Fjordbyen.
– Derfor inviterte jeg akkurat Sara og Ragna med på en tur til Grønliakaia for å se hvordan det ser ut der i dag, og for å få et bilde av hva det skal transformeres til, sier Winsvold.
Hun forklarer at Hav Eiendom er midt i en omfattende medvirkningsprosess knyttet opp mot utviklingen av Grønlikaia. Her skal det komme en helt ny bydel, men for å lykkes trenger de innspill. Kun slik kan man sikre at den nye fjordbyen blir en skikkelig bonus for alle Oslos innbyggere.
– Vi bygger jo bydelen for ungdommens del, så det er viktig at dette området blir et tilbud som ungdommen har lyst til å bruke, sier bærekraftsjefen og smiler.
Hun ser opp og lar blikket vandre; fra skøyteisen til tribunene på Anne Cath Vestlys plass, Deichman og operataket.
– Noe som blir like populært som de områdene her, bare litt annerledes!
FAKTA:
Anne-Cath Vestlys plass (tidligere kjent som Operaallmenningen) er Bjørvikas største byrom.
Plassen er et multifunksjonelt samlingssted for kulturelle begivenheter, rekreasjon og folkegjennomstrømning.
Skøyteisen åpnet i slutten av november 2021.