Operastranda – en milepæl i den store planen

Oslofolk jublet da Operastranda åpnet på årets varmeste dag, og få minutter etter åpningen var området fylt av glade mennesker som badet og koste seg. I Hav Eiendom lover vi å fortsette å utvikle verdifulle og inkluderende møteplasser som Operastranda.

Den 100 meter lange badestranda midt i byen er en viktig milepæl i Bjørvikaplanen – men den er også bare et steg på veien. For det er masse mer å glede seg til.

– Takket være visjonære og modige politikere som for 22 år siden bestemte seg for å forvandle den trafikkmaskinen som var her i Bjørvika til en del av Fjordbyen, er Bjørvika er totalt forvandlet fra å være preget av tungtrafikk og kontainere, til et vakkert og funksjonelt område med parker, allmenninger, flere kilometer med havnepromenade og et yrende folkeliv, sa administrerende direktør Kjell Kalland i sin takketale til alle som har bidratt til å realisere byens nyeste oase, under den offisielle åpningen av Operastranda.

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, under åpningen av Operastranda. Foto: Hans Kristian Riise

På bakgrunn av visjonene som Kalland sikter til, ble Bjørvikaplanen utviklet i 2003. Planen sikrer helhet, effektivt arealbruk, gode byrom og klare standarder for kvalitet.
Bjørvikautbyggingen skal bidra til å utvikle Oslos særpreg som fjordby ved å gjøre sjøsiden tilgjengelig og åpne byen mot fjorden (jmf. visjon og reguleringsplan 2003). Ikke bare for dem som bor og arbeider i området, men for hele byens befolkning og besøkende. For Bjørvika er for alle.

Skattejakt: Ordfører Marianne Borgen (SV) og næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) fant en 100 år gammel smågatesten, nedgravd i sanden under åpningen av Operastranden. Under arbeidet er det funnet mye gammel stein, som er tatt i bruk blant annet på steinstranden. I tillegg til å videreføre historien, er dette også et eksempel på omtanke for kvalitet og bærekraft i arbeidet med Operastranden.
Foto: Hans Kristian Riise

3,3 milliarder til offentlige utearealer

Hele 40 prosent av det totale utbyggingsarealet avsatt til parker, allmenninger, havnepromenade, infrastruktur og ikke minst flotte badeanlegg.

Havnepromenaden
Langs den flere kilometer lange havnepromenaden er det tilrettelagt for bading og vannlek. Her fra badebryggen i Bispevika.
Illustrasjon: Tegnestuen Vandkunsten

Hav Eiendom og Oslo S Utvikling (OSU) har satt av 3, 3 milliarder til å utvikle disse fellesområdene, til glede for alle. Som største eier tar Hav Eiendom 66 prosent av regningen.

Nye byrom og parker

De siste årene har vi begynt å se resultatene av byplanen som ble lagt i 2003. For litt over et år siden åpnet den sydlige delen av Stasjonsallmenningen, som i løpet av kort tid har blitt et av Oslos mest populære byrom for store og små.

Akerselva allmenningen sto ferdig for et par år siden og i vår åpnet museumsutstikkeren på utsiden av Munch.

Stasjonsallmenningen har blitt et yndet byrom med masse lek og moro.
Foto: Werner Anderson

Snart kommer Grønlikaia

Bjørvika er på langt nær ferdig og om noen år starter utbyggingsarbeidet med Grønlikaia. Dette er det siste store utviklingsområdet i Bjørvika. Her ønsker vi å gi Oslo en ny kilometer promenade langs vannkanten, flere badeplasser, 1500 boliger, næringsbygg og en stor øy på 20 mål, som skal være et friområde til glede for alle.

Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Grønlikaia blir en ny fjordbydel med høy bokvalitet og storslagne omgivelser. Her har man solen til den går ned. Illustrasjon: Rodeo arkitekter

Les mer om Grønlikaia her