– Østkantens fjordby er «demokratibygging i praksis»

Oslo-ordfører Marianne Borgen ble imponert over den flotte øya barna i Strekkoden barnehage har jobbet med i mange måneder. Nå ønsker Hav Eiendom å bygge barnas «drømme-øy» i forbindelse med utviklingen av Grønlikaia og overlevere den til hele Oslos befolkning.

Dette her er demokratibygging i praksis, sa ordfører Marianne Borgen da barna fra Strekkoden barnehage stolt viste frem Lego-øya de har jobbet med i lang tid.

Som en del av medvirkningsprosessen til Grønlikaia har Hav Eiendom jobbet tett sammen med Strekkoden barnehage. Barna har fått vise frem sine drømmer, ønsker og planer for øya som skal ligge helt sør i Grønlikaia. Barna har tidligere bygget fire mindre modeller hvor kreativiteten har fått flomme, og dette resulterte i en stor øy hvor de har satt sammen alle ideene. Denne Lego-øya er barnas innspill til øya som skal utvikles, og den fikk de selv presentere for Oslo-ordfører Marianne Borgen.

Så flinke dere har vært, roser ordføreren.

Alle barna syns det var veldig spennende å få vise frem den flotte Lego-øya til ordføreren.

Grønlikaia er det siste utviklingsområdet i Bjørvika. Oslo får en kilometer ny promenade langs vannkanten og et stort friområde med flott utsikt over byen og fjorden. Grønlikaia blir en ny fjordbydel, med høy bokvalitet og storslagne omgivelser. Les mer her.

Se videoen av de tidligere modellene barna laget her.

 

En stor grønn øy

Det endelige resultatet til barna fra Strekkoden er grønt, stort og fargerikt. Den ekte øya kommer også til å reflektere ønskene til barna. Den blir 20 mål stor og skal være en plass hvor alle kan komme for å slappe av og koble ut.

Jeg ser at det ikke er noen biler her – vi trenger kanskje ingen biler, spør ordføreren.

Nei, alle barna var enige i at dette skal være en øy for barn og voksne, ikke biler.

Også skal det være store blomster som er større enn menneskene, sier en av barna til ordføreren.

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, er enig med barna og ordfører Marianne Borgen.

Det er viktig å få disse pustehullene og hundremetersskogene i nærheten av der man bor, sier Kjell Kalland til ordfører Borgen og Avisa Oslo(+).

 

Medvirkning gir merverdi

Hav Eiendom har hele tiden ønsket å inkludere så mange stemmer som mulig når det gjelder utbyggingen av Grønlikaia. Da vi startet samarbeidet med Strekkoden barnehage var drømmen å la barna som bor og lever i området få si hva de ønsker skal være her.

Barn har andre behov og perspektiver enn voksne. Grønlikaia skal være et sted hvor alle er velkomne. Derfor er det viktig å få innspill og råd også fra de aller minste i planleggingen, sa Kjell Døvle Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, da Hav Eiendom besøkte Strekkoden barnehage tidligere i sommer. Les mer om det besøket her.

Dette var også viktig for Rodeo arkitekter da de utviklet og designet hvordan Grønlikaia skulle bli seende ut.

Ingen kjenner Oslo bedre enn alle som bor, jobber og ferdes her. Derfor legger vi opp til en åpen medvirkningsprosess for Grønlikaia, der alle kan bidra, sier Knut Schreiner, kultursosiolog i Rodeo arkitekter.

Les mer om Grønlikaia og prosjektet her.

En imponert ordfører

Etter at barna fra Strekkoden barnehage hadde fått pratet om øya, hadde ordfører Marianne Borgen og Kjell Kalland en liten overraskelse de ville gi til barna.

Tusen takk for den flotte øya dere har bygget, sa ordføreren til barna mens hun delte ut gaver til alle sammen. De fikk mer Lego å ta med tilbake til barnehagen.