Bispekilen fra bru i Rostockgata

Bispekilen

  • 2023 Ferdig

Det nye, innbydende byrommet Bispekilen i Bjørvika sto ferdig høsten 2023. Arbeidet startet i 2017, og har resultert i et byrom med en kanalaktig atmosfære – for beboere, besøkende og arbeidene i området. Kileformen skaper en følelse av retning mot havet, hvor kaikanten inviterer til å spasere, utforske, eller bare sitte ned og nyte øyeblikket.

Bispekilen er et kulturhistorisk viktig område, og er derfor formet av historien. Byrommets retning er bestemt av siktlinjen fra Gamlebyen og Middelalderparken til Akershus.

Vannfall, havnebasseng og kaikanten spiller hovedrollen i Bispekilen. Det nye vannfallet er i praksis en reetablering av Alnaelvas historiske utløp. Byrommet byr også på en trapp ned mot vannet, hvor man selv kan se utviklingen av landhevingen i Oslofjorden over tid.

Bispekilens vestlige ende er livlig. Her er mulighetene mange for et smakfullt måltid på en av restaurantene, eller en kaffekopp på en av de sjarmerende kafeene. Den østlige enden har et roligere bostedspreg. Den har også kommersielle tilbud, men med all den sjarmen som et hjemmekoselig område har å by på.

Byrommet er også med på å strekke Fjordbyen mot Grønlikaia, der Hav Eiendom skal utvikle en splitter ny fjordbydel i øst.

Bispekilen er forbundet av en gangbru mellom Vannkunsten nord og syd og Rostockgatas bilbro – og området er designet for å være et møtepunkt for alle som ønsker å nyte det gode livet langs fjorden.

Bispekilen er en viktig møteplass som knytter Bjørvika sammen med den kommende byutviklingen på Grønlikaia. Vannfallet og vannspeilet markerer Alnaelvas opprinnelige utløp, og forbinder dermed Bjørvika med middelalderbyen.
Liz-Heidi Leonhardsen, Utviklingsdirektør i Hav Eiendom
Hva leter du etter?

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev