Høy prioritet: Filipstad er siste etappe av utviklingen av Fjordbyen. Foto: Hav Eiendom
Nå går startskuddet for Filipstad
Kaffetårnet skal bevares, boliger, arbeidsplasser og nye møteplasser med en fantastisk havnepromenade som knytter byen sammen: Med utviklingen av Filipstad starter siste etappe av fjordbyen Oslo.
DATO26.08.2024
– Sjelden har jeg gledet meg mer til et prosjekt. Vi er alt godt i gang med arbeidet, teamet som er på plass er fantastisk og samarbeidet med plan- og bygningsetaten har så langt vært forbilledlig, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom, som har valgt å utvikle det gigantiske området i etapper i samarbeid med Asplan Viak og A-lab.
Hav Eiendom har fått signaler om at Filipstad har høy prioritet. Selskapet har derfor valgt å fremskynde planinitiativet for Hans Jægers kvartal og felt B5.
Utbyggingsvolumet for denne første etappen er 153 000 kvadratmeter. Det er omtrent det samme som hele Tjuvholmen, forteller Kalland, som legger til at området får om lag 600 boliger og 4500 arbeidsplasser.
Utviklingen av Filipstad representerer en betydelig og varig endring av Oslo. Historisk var stedet et populært badeområde for byens befolkning, før det på 1900-tallet ble omdannet til havne- og industriområde. Når utviklingen er ferdig skal Filipstad igjen bli et spennende sted for rekreasjon, opplevelser og godt hverdagsliv.
FAKTA
Historikk
• Filipstad ble omgjort til havne- og industriområde på 1900-tallet. Siden den gang har deler av området vært avsperret fra resten av byen
• I år 2000 bestemt Oslo bystyre at området skulle frigjøres til byutvikling (fjordbyvedtaket)
• Bystyret i Oslo vedtok 24. juni 2020 en ny områderegulering for Filipstad. Reguleringsplanen omfatter hele Filipstad – både nord og sør for E18
• I 2022 besluttet styret i Oslo Havn at Hav Eiendom får ansvaret med å utvikle Filipstad.
• Byrådet fastslår i Hammersborgerklæringen (2023) at det ønsker å forsere utviklingen av Filipstad.
Lover bred medvirkning
Selv om Hav Eiendom har sendt inn sitt planinitiativ, er Kalland tydelig på at ingen tanker, ideer eller forslag er hugget i stein. Tvert imot, det er nå prosessen begynner. Og tid og ressurser vil bli lagt ned for å sikre at mange skal få sagt sitt om utviklingen av hovedstadens nye ansikt mot Oslofjorden.
Filipstad skal nemlig bli noe mer enn et nabolag for landets rikeste og arbeidsplass for ansatte i Norges største selskap.
– Om vi ender der, så har vi virkelig, virkelig bommet. Nettopp derfor er de lovpålagte møtene ikke tilstrekkelig for oss i arbeidet med å sikre medvirkning. Vi kommer aktivt til å lete etter stemmene som vanligvis er tause, sier Kalland, som velger å ta med seg mye lærdom etter utviklingen av Bjørvika.
– Da samarbeidet vi med Bydel Gamle Oslo, skoler og barnehager. I en barnehage tok vi med legoklosser, spurte barna hva de ønsket seg om vi skulle bygge en øy og lot de minste prate mens vi voksne lyttet. Med oss hadde vi legoklosser til barna og notatblokker til de voksne. Jeg ser gjerne at vi gjør lignende grep igjen. En ting er i hvert fall sikkert: Dette er en utbygging som skal komme hele Oslo til gode.
Filipstad skal skape verdier for havna og samfunnet
Selskapet mener dette ikke står i motstrid til å sikre markedspriser for kontorer og de aller fleste boligenene. Alle utbytter fra Hav Eiendom går tilbake til felleskapet og sikrer at Oslo Havn i fremtida kan være blant verdens mest effektive og klimavennlige bynære havner. I tillegg vil grunneierne bidra til å finansiere infrastruktur som parker, byrom, havnepromenade og ikke minst finansieringen for å kunne senke E18 slik at Frogner og Filipstad i fremtiden kan knyttes godt sammen.
– Nettopp derfor ønsker vi å få plass til studentboliger. Vi skal være kommersielle, men også ta brede samfunnshensyn. Boliger og kontorarbeidsplasser skal skape viktige inntekter for havna og samfunnet. Det synes jeg vi har lykkes godt med i Bjørvika og vi ser frem til å ta med oss disse erfaringene til Filipstad.
– Selv om det er en stund til detaljene blir utarbeidet, har Kalland likevel en ønskeliste klar:
Det ikoniske kaffetårnet skal stå og helst bør området få frem et lite kaffebrenneri.
Industrihistorien skal bevares og fremheves. Kranene, som er plukket ned, står lagret og skal settes opp igjen.
Også denne utbyggingen kan, og skal, bidra i arbeidet med å få tilbake en sunn fjord.
Badeplasser, parker og uteområder skal være åpne for hele byen – ikke bare de som bor og jobber der.
Arbeidet med hele Filipstad vil skje trinnvis og strekke seg over en lang tidsperiode.
Men når er vi er ferdig kommer Oslo til å få en sammenhengende havnepromenade på nesten en mil. Fra Grønlikaia i øst til Filipstad i vest. Helt fantastisk når du tenker på at byen inntil nylig var avsperret fra fjorden, sier Kalland.
Ønsker bred medvirkning
Hav Eiendom vil varsle oppstart for planarbeidet i slutten av 2024, når PBE har vurdert planinitiativet. Selskapet vil da invitere til en bred medvirkningsprosess for naboer og byens befolkning. Her kan byens innbyggere si sitt, blant annet om hvordan havnepromenaden, Generaldirektørallmenningen og Kaffeplassen bør utformes.
Hav Eiendom ser frem til godt samarbeid med Plan- og bygningsetaten og Filipstad Infrastruktur om reguleringsprosessen. Hav Eiendom legger i planinitiativet fram en rekke forslag til problemstillinger som må drøftes i den kommende planprosessen.
Helt sentralt er det å oppnå bystyrets ønske i områdereguleringen om utnyttelse kombinert med et ambisiøst kvalitetsprogram. Selskapets hensikt med å drøfte forhold som variasjon i høyder og justeringer av byggefelter er å legge til rette for flere solfylte byrom og gater inne på området som inviterer til opphold og aktiviteter sier Jorleif Jørgenvåg, som er plansjef for Filipstad utviklingen i Hav Eiendom.
FAKTA
Filipstad utviklingen
• Totalt er regulert utbyggingspotensiale for Filipstad på 462.000 m2 BRA. Dette inkluderer Hjortnesbuen og sporområdet.
• Filipstad Infrastruktur blir opprettet som en kommunal etat med ansvar for å bygge ut byrommene og koordinere helheten i all utbygging på Filipstad.
• Tilfører Oslo 850 meter ny havnepromenade.
• Bydelen vil ha en utviklingstid på mellom 10 og 20 år.
• Hav Eiendom har engasjert A-lab og Asplan Viak som hovedkonsulenter for utvikling og regulering av detaljreguleringsplan for Hans Jægers kvartal og B5.
• Hans Jægers kvartal og B5 har et regulert utbyggingsvolum på 153.000 kvm.
• Området vil få om lag 600 boliger og 4500 arbeidsplasser og være den mest urbane delen av Filipstad.
• Hans Jægers kvartal, som grenser til Aker Brygge og Tjuvholmen, vil få sin helt egen identitet og samtidig bli en naturlig forlengelse av området.