Oslos nye fjorbydel

Filipstad

0Kontorplasser
0Nye boliger
0 mHavnepromenade
0Allmenninger, parker og byrom
Foto: Hav Eiendom

En bydel for hele Oslo

Med gjennomføringen av Filipstad vil Fjordbyen i Oslo bli komplett og sammenhengende, helt fra Bygdøykilen i vest til Grønlikaia i øst. Oslos sjøfront har gjennomgått store endringer de siste tiårene, og Filipstad er en av de aller siste brikkene som skal falle på plass. Filipstad var opprinnelig et landlig område med et stort sjøbad, som fra sent på 1800-tallet ble fylt ut og utviklet til en viktig havn. I tiårene som fulgte ble Filipstad kjent for import og brenning av kaffebønner, modning av bananer og ferger til Europa. I år 2000 besluttet Oslo bystyre Fjordbyvedtaket, som sier at Filipstad skal byutvikles og at godshavna konsentreres i Sydhavna. 20 år senere ble områdereguleringen for Filipstad vedtatt. Den legger opp til 462 000 m2 ny bebyggelse, med boliger, kontorer, skole, barnehager, kultur, forretninger og servering. E18 skal legges under lokk, slik at Filipstad kan knyttes sammen med Skillebekk og Ruseløkka. Mot fjorden kommer en stor park med sjøbad og havnepromenade for hele byens befolkning.

Foto: Melissa Hegge

Forbildeområde

I vedtaket av områdereguleringen i 2020 står det at Filipstad skal være et forbildeområde for en menneske- og naturvennlig nullutslippsbydel. Variasjon i beboersammensetningen, by- og rekreasjonstilbud for hele byens befolkning, løsninger som gir minimalt med klimagassutslipp og tilrettelegging for naturmangfold både på land og i vannet skal bidra til å nå dette målet. Transportsystemet skal sikre gode forhold for de som går, sykler og reiser kollektivt. Utviklingen av Filipstad har en lang tidshorisont og området vil utvikles bit for bit, over de neste 20-30 år.

Oslo Havn og Hav Eiendom

Oslo Havn er grunneier av en stor andel av Filipstad. Styret i Oslo Havn har valgt at Hav Eiendom skal utvikle Filipstad. Hav Eiendom tar med seg erfaring med utvikling av omkring 600.000 m2 kontor og bolig i Bjørvika, når selskapet nå går i gang med de videre planene for Filipstad. Fra Bjørvika er Hav Eiendom godt vant med å balansere miljøhensyn, sosial bærekraft og næringsutvikling.

Plankart: A-lab

Første byggetrinn

Filipstad er langt større enn både Aker Brygge og Tjuvholmen. Området skal derfor utvikles i etapper, og Hav Eiendom starter med de to områdene som kan utvikles før E18 blir lagt under lokk. Dette er Hans Jægers kvartal (A1-3), som ligger langs Filipstadkilen vis a vis Tjuvholmen, og felt B5, hvor det ikoniske Kaffetårnet ligger.

Foto: Melissa Hegge

Hans Jægers kvartal og B5 har en regulert bebyggelse på 153.000 m2, som tilsvarer hele Tjuvholmen. Hans Jægers kvartal vil gi en videreføring av de urbane kvalitetene som man finner på Aker Brygge og Tjuvholmen, men skal få sin helt egen identitet. Kaffetårnet skal bevares som et viktig historiebærende bygg og fylles med ny aktivitet. I tilknytning til dette vil det bli tilrettelagt for ulike kulturtilbud. Området vil få om lag 600 boliger og 4500 arbeidsplasser og være den mest urbane delen av Filipstad.

Foto: Melissa Hegge
FAKTA

Tall og fakta om Filipstad

  • I 2008 vedtok Oslo bystyre «Fjordbyplanen», der de overordnede prinsippene for byutviklingen for Filipstad ble lagt.

  • Bystyret i Oslo vedtok 24. juni 2020 en ny områderegulering for Filipstad. Reguleringsplanen omfatter hele Filipstad – både nord og sør for E18.

  • I 2022 besluttet Oslo Havn at Hav Eiendom skal utvikle og detaljregulere Filipstad.

  • Totalt er regulert utbyggingspotensiale for Filipstad på 462 000 m2 BRA. Dette inkluderer Hjortnesbuen og sporområdet.

  • Filipstad Infrastruktur blir opprettet som en kommunal etat med ansvar for å bygge ut byrommene og koordinere helheten i all utbygging på Filipstad.

  • Gjennom utviklingen av Filipstad tilføres Oslo over 850 meter ny havnepromenade, omtrent like langt som Bogstadveien.

  • Bydelen vil ha en utviklingstid på flere tiår.

FAKTA

Første byggetrinn

  • I første omgang skal områdene Hans Jægers kvartal (A1-3) og B5 detaljreguleres. Dette er områdene som ligger nærmest Aker Brygge, Vika og Tjuvholmen.

  • Hans Jægers kvartal og B5 vil få om lag 600 boliger og 4500 arbeidsplasser og er regulert som den mest urbane delen av Filipstad.

  • Hav Eiendom har engasjert A-lab og Asplan Viak som hovedkonsulenter for utvikling og regulering av detaljreguleringsplan for Hans Jægers kvartal og B5.

Hva leter du etter?