Hav Eiendom 20 år: – Vært med å utvikle det moderne Oslo

Med en blanding av stolte gjensyn og optimistiske blikk mot fremtiden, inviterte Hav Eiendom til jubileumskonferanse og festmiddag midt i hjertet av Bjørvika.

– Først og fremst må jeg få gratulere. Hav Eiendom har vært med å utvikle det moderne Oslo, og har vært helt nødvendig for å forme Fjordbyen. Så det er all grunn til å gratulere 20-åringen som fortsatt er ganske ung, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

I år er det 20 år siden Hav Eiendom så dagens lys, og torsdag 9. november var det duket for feiring av 20-åringen på Salt i Bjørvika. Byrådsleder Lae Solberg var selvskreven gjest.

Hav Eiendom har vært sentral i utviklingen av Bjørvika – et av de største og mest omfattende byutviklingsprosjektene i Oslo i vår tid. Mange har latt seg imponere av alt som har skjedd i Fjordbyen de siste to tiårene, og den ferske byrådslederen beskriver transformeringen av sjøfronten de siste 20 årene, som intet mindre enn fantastisk.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg
En ny by: Byrådsleder Eirik Lae Solberg benyttet muligheten til å gratulere jubilanten. Han er glad for at Fjordbyen har blitt noe helt annet enn den var for 20 år siden – og gleder seg til fortsettelsen. Foto: Hav Eiendom

–  Tidligere måtte du enten jobbe i Oslo Havn eller jernbanen for å komme ned til sjøsiden. Nå er sjøsiden åpen for alle. Det har blitt et fantastisk område hvor folk bor, møtes og drar på tur til. Transformeringen har rett og slett gjort Oslo til noe helt annet enn det det var, sier Lae Solberg.

Han er tydelig på Bjørvika også er blitt et godt sted å jobbe, og snakker av erfaring. Han jobbet nemlig selv i Bjørvika fram til desember 2022.

Men selv om mye har skjedd i Fjordbyen de siste 20 årene, skriker nye områder langs sjøfronten etter å åpnes opp for folket. Byrådslederen mener utvikling av Grønlikaia, Filipstad og Hjortnes – samt Vippetangen – vil løfte Fjordbyen ytterligere.

– Fjordbyen er et gigantisk prosjekt som vil forandre Oslo for alltid. For meg er det viktig at det førende for også det videre arbeidet, er hensynet til at området skal være et sted det skal være trivelig å bo og besøke, sier Lae Solberg og fortsetter:

– Vi gjør jo dette for at Oslo skal bli en enda bedre by å bo i. Det mener jeg vi har lyktes med så langt, så jeg ser frem til at Oslofolk og tilreisende i fremtiden skal besøke stadig nye områder av Fjordbyen.

Som en fjern drøm

Flere hundre hadde takket ja til å være med å feire Hav Eiendom denne novemberdagen. Selv om det var grått og kaldt ute, var steiningen formidabel mellom teltdukene på Salt.

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland
Stort smil: Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, storkoste seg under jubileumskonferansen og festmiddagen på Salt. Foto: Hav Eiendom

– Det er en stor glede å stå her i dag og å feire 20-årsjubileet til Hav Eiendom sammen med dere alle. I løpet av de siste to tiårene har vi vokst, utviklet oss og skapt resultater som for 20 år siden fremsto som en fjern drøm.

Med disse ordene åpnet administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, jubileumskonferansen. Før en rekke spennende gjester entret scenen for taler, samt ærlige og åpne panelsamtaler om utfordringer og muligheter fremtidens Fjordby står overfor. Fra scenen var det også duket for live podcast med Erling Fossen og Maren Bjerkeng. Konferansier Jan-Paul Brekke ledet jubileumsprogrammet med stødig hånd.

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen
Imponert havnedirektør: – Hav Eiendom har så mye å være stolte av, og vi i Oslo Havn er ikke bare stolte, men mektig imponerte over hva vårt datterselskap har skapt i disse 20 årene, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen. Foto: Hav Eiendom

Med utgangspunkt i erfaringene fra 20 års vellykket byutvikling i Bjørvika, ble blikket rettet fremover mot «Fjordbyen 2043». For selv om forvandlingen de siste 20 år har vært enorm, er fremtidens Fjordby langt fra ferdig – akkurat som byrådsleder Lae Solberg var inne på.

Store arealer, både på Grønlikaia i øst og Filipstad i vest, skal gis tilbake til folket i form av tusenvis av boliger, næringsliv og sjønære rekreasjonsområder – til glede for alle beboere og besøkende i Fjordbyen.

På knappe 20 år har Bjørvika gått fra avstengt og forurenset containerhavn til hele Oslos lekeplass. Les mer!

Fullsatt sal på Salt
Fullsatt feiring: Salt var fylt til randen av festkledde og feststemte gjester.

Hav Eiendom skal utvikle Filipstad. Les mer!

Formidabel transformering

Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Marthe Scharning Lund, var også på plass på Salt for å gratulere jubilanten, og for å samtale med byrådslederen på scenen.

– Først og fremst vil jeg si gratulerer, og gratulere med 20 morsomme år. Fra en sped begynnelse til en kjempeutvikling som eiendomsutvikler, etter hvert nå også boligutvikler. Hav Eiendom er med å løse samfunnsoppdraget for Oslo kommune, nemlig å utvikle byen. Men er også med å betale for viktig infrastruktur i Oslo, sier Scharning Lund.

Hun beskriver transformeringen de siste 20 årene som formidabel, og viser til at da hun selv flyttet til Oslo i 1997 var Bjørvika en slags «no go-zone». 

Men det var den gang.

– Nå er det åpent og inviterende. Folk bruker fjorden på en helt annen måte. Det er både boliger, kontorer og masse gøy kultur. Man ser folk i kajakker, folk som svømmer og folk på badestranda. Det er en helt fantastisk transformasjon, og der har Hav Eiendom vært kjempeviktig, sier hun.

Oslo Aps gruppeleder, Marthe Scharning Lund
Feststemt: Oslo Aps gruppeleder, Marthe Scharning Lund, gleder seg over utviklingen man har sett i Fjordbyen – og ikke minst til alt vi har i vente. Foto: Hav Eiendom

Men akkurat som Hav Eiendom, ser Scharning Lund nå framover. Beboere og besøkende i Oslo har mye i vente. Hun mener det blir kjempespennende å få løst oppgaven med å byutvikle Filipstad og Grønlikaia. 

– Dette er, sammen med Vippetangen, de siste indrefiletene, sier hun før hun fortsetter:

– Det blir viktig at vi klarer å bygge disse områdene slik at det er plass til alle slags folk, ikke bare én type folk. At man klarer å bygge forskjellige leiligheter, at det blir parker og skoler – sånn at hele byen kan bruke områdene. Det er viktig at det blir demokratiske plasser, og ikke minst at tilgangen til sjøen er for alle, sier Scharning Lund.

Marthe Scharning Lund (Ap) og Eirik Lae Solberg (H) møttes til panelsamtale
Panelsamtale: Marthe Scharning Lund (Ap) og Eirik Lae Solberg (H) møttes til panelsamtale om Fjordbyen. Jan-Paul Brekke ledet samtalen. Foto: Hav Eiendom

Østkantens fjordby – Grønlikaia. Les mer!

En fantastisk reise

Tidligere Oslo byråd og nåværende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, har latt seg imponere av Hav Eiendoms arbeid med Fjordbyen. Under jubileumskonferansen talte hun fra scenen – og delte sine tanker om dagens Fjordby, og fremtidens Fjordby.

– Fjordbyens reise de siste 20 årene har vært fantastisk, sier Tellevik Dahl.

– Beboere og besøkende har vært vitne til hvordan en by kan transformeres. Fra noe man trodde var bestandig i en fjordby, altså havneområdene. Til en by der innbyggerne eier og definerer bruken av de viktige arealene mot sjøen. Jeg synes det har vært utrolig gøy å følge utviklingen de siste to tiår.

Administrerende direktør i Eiendom, Tone Tellevik Dahl
Fantastisk transformasjon: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Tone Tellevik Dahl, beskriver transformasjonen av Fjordbyen som intet mindre enn fantastisk. Foto: Hav Eiendom

Tellevik Dahl ser fram mot de neste 20 årene, og alle viktige prosjekter Fjordbyen og Hav Eiendom har foran seg. Hun er tydelig på at de to ytterkantene i Fjordbyen, Filipstad og Grønlikaia, vil sikre nødvendig boligforsyning og binde byen bedre sammen.

Samtidig er hun klar på at man ikke bare kan lene seg på gode erfaringer fra utviklingen av Bjørvika. Grønlikaia og Filiptad blir to helt nye fjordbydeler – med sin egen identitet. 

– Filipstad og Grønlikaia må ha sin egen karakter, man ikke bare kopiere Bjørvika. Men man må ta med seg de gode prosessessene og metodikken fra Bjørvika – og alt det nye vi har lært om hvordan man sikrer bærekraftig byutvikling, sier Tellevik Dahl.

Hun mener Hav Eiendom er godt skodd for å dra Fjordbyen i riktig retning de neste 20 årene.

– Så får vi håpe lokalpolitikerne er tålmodige og gir Hav Eiendom handlingsrom til å være kreative og utforskende slik man har vært i Bjørvika, sier Tellevik Dahl.

Smilende gjester på Salt
Feststemte: Tilbakeblikk fra de siste 20 årene fikk smilene til å sitte løst blant gjestene. Foto: Hav Eiendom

Hav Eiendom styrker laget: ¬– Ser fram til å å realisere nye Filipstad. Les mer!

En flott tenåringsperiode

– Det er liten tvil om at transformasjonen av Fjordbyen så langt har vært vellykket på mange måter. Og dette er ord som kommer fra en mann som er kjent for å være kritisk til mye av det som skjer i Oslo.

Det sier Christian Pagh. Direktør og sjefskurator for Oslo arkitekturtriennale, som også deltok åpen og ærlig i panelsamtale under jubileumskonferansen på Salt.

– Jeg vil gratulere 20-åringen med en veldig flott tenåringsperiode. Hav Eiendom har kommet godt ut fra start. Det er mye bra som er gjort. Man kan fremheve bystrukturen og de offentlige rommene, og sammenbindingen av byen og fjorden. Samt ganske flotte og gjennomarbeidende offentlige byrom, sier Pagh.

Direktør og sjefskurator i Oslo arkitekturtriennale, Christian Pagh
Bredt smil: Direktør og sjefskurator i Oslo arkitekturtriennale, Christian Pagh, sier selv han er kjent for å være den kritiske røsten når det snakkes om Oslo. Men smilet satt løst da han var med på feiringen av Hav Eiendoms 20-årsjubileum.

Men også Pagh retter blikket framover – mot alt Hav Eiendom og Fjordbyen har i vente – og understreker at han synes det er svært positivt at en aktør eid av felleskapet, som Hav Eiendom, står i spissen for kommende prosjekter som Grønlikaia og Filipstad.

Pagh mener bærekraft, biodiversitet og sosialt mangfold må stå høyt på agendaen i den videre utviklingen av Fjordbyen. Han mener også at man i den neste fasen av bytutviklingen i Fjordbyen må være enda mer kreative, mer samskapende og mer felleskapsorientert.

– En by blir ikke bedre enn de som bygger den. I årene som kommer, blir det viktig å skape rike kunnskapsmiljø rundt prosessene. Det blir avgjørende å tørre å jobbe enda mer tverrfaglig og mer eksperimenterende. Det kommer til å skje så mye nytt og ukjent i årene som kommer, med klimakrise og kunstig intelligens. For å nevne noe, sier Pagh og fortsetter:

– Dermed kan man ikke fullt ut planlegge en ny by nå. Man må jobbe mer bevisst med tiden, og legge til rette for at det kommer løsninger i fremtiden som vi ikke kjenner ennå. Og så må vi bli enda flinkere til å få sosialt mangfold og bærekraft i praksis.

Bysnakk fra scenen med Erling Fossen og Maren Bjerkeng
Bysnakk fra scenen: Erling Fossen og Maren Bjerkeng fra podcasten Bysnakk inviterte Bård Folke Fredriksen og forfatter Mona Jacobsen til samtale på scenen. Sistnevnte har skrevet Hav Eiendoms jubileumsbok.

Grønt og inkluderende

En annen engasjert gjest som fant veien til Salt og Hav Eiendoms jubileumskonferanse, var kommentator i Aftenposten, Nazneen Khan-Østrem.

– Det er fantastisk å se hvordan Hav Eiendom har endret Oslo og gjort fjorden tilgjengelig for veldig mange mennesker. Det synes jeg det står respekt av, sier hun.

Men som aviskommentator er hun tydelig på at hun også må ta rollen som en slags festbrems – selv på en storstilt 20-årsmarkering. Khan-Østrem har mange tanker om hvordan man må byutvikle Fjordbyen de neste 20 årene.

Blant annet mener hun det er viktig at de nye delene av Fjordbyen som utvikles i årene som kommer ikke må bli preget av arkitektur og løsninger man kan finne hvor som helst i verden, slik hun mener deler av Bjørvika har blitt, og at en egen Oslo-identitet må bestrebes i de nye fjordbydelene.  Hun trekker også fram at hun håper man etablerer langt flere grøntområder i fremtidens Fjordby.

Kommentator i Aftenposten Nazneen Khan-Østrem
Fjord til folket: Kommentator i Aftenposten Nazneen Khan-Østrem, er glad for Hav Eiendom har gjort fjorden tilgjengelig for veldig mange mennesker. Foto: Hav Eiendom

Inkludering er også et viktig stikkord.

– Det finnes ingen trylleformel for å lykkes med inkludering i en by. Det vil alltid være byrom noen føler seg fremmede i. Men jeg tror noe av det viktigste Hav Eiendom gjør for fremtiden er å sikre flere lavterskel fellesområder hvor folk rett og slett bare kan møtes og drive med det de liker å drive med. Frodige parker med kunst som speiler felleskap er slike byrom. Klosterenga park er et godt eksempel på en slik lavterskel møteplass, sier Khan-Østrem og påpeker:

– Målet bør være å skape slike arenaer. Det er jo folk fra hele byen som bader på Sørenga, det er nydelig å observere. Men det må ikke bare handle om bading. Områdene må føles inkluderende med tanke på utformingen. De må være menneskevennlige.

Mingling på Salt
Mingling: Det ble mange gode samtaler om gårsdagens og morgendagens Fjordby under Hav Eiendoms jubileumsfest. Foto: Hav Eiendom

Fantastisk reise

Godt fornøyd med jubileumsmarkeringen, var også kommunikasjonssjefen i Hav Eiendom.

– Det ble en formidabel feiring med feststemte gjester, flotte taler, samt gode og viktige samtaler, sier Eirik Oland Nedrelid med et stort smil om munnen.

– De siste 20 årene har vært en fantastisk reise – for Hav Eiendom, men ikke minst for Fjordbyens beboere og besøkende. I dag er det nesten uvirkelig å tenke tilbake på industri- og trafikkmaskinen som preget Bjørvika den gang.

Eirik Oland Nedrelid, kommunikasjonssjef i Hav Eiendom
Fornøyd: Eirik Oland Nedrelid, kommunikasjonssjef i Hav Eiendom er strålende fornøyd med jubileumsfeiringen på Salt, og gleder seg til det viktige arbeidet som venter for Hav Eiendom.

Nå vender Nedrelid og Hav Eiendom blikket mot de neste 20 årene – og retter fokuset mot alt det viktige arbeidet som venter i årene som kommer. 

– Vi går på med friskt mot for å ta fatt på uløste oppgaver som skal sikre at Fjordbyen blir komplett. Spoler vi tiden 20 år frem i tid, vil Grønlikaia være ferdig utviklet og fylt med yrende byliv. Sadelmakerbryggen og Fiskebrygga vil ferdigstille den vestlige delen av Bjørvika, sier Nedrelid og fortsetter:

-Og sist, men absolutt ikke minst; en splitter ny delbydel vil reise seg på Filipstad hvor tusenvis av mennesker skal bo og jobbe. Samtidig har vi skapt nye og inkluderende møteplasser i vannkanten.

Slik bygger Hav Eiendom fremtidens fjordby – eid av deg og meg. Les mer!