Slik bygger Hav Eiendom fremtidens fjordby – eid av deg og meg

Siden 2003 har Hav Eiendom forvandlet godshavn og motorvei til åpne, inkluderende byområder. I årene som kommer, skal Hav Eiendom utvikle og åpne opp enda mer av Oslos sjøside – til glede for alle.

– Tenk at det var motorvei og godshavn her for bare noen år siden! Det er ganske spesielt å tenke tilbake på, særlig når man ser alt livet som er her i dag, sier Eirik Oland Nedrelid, kommunikasjonssjef i Hav Eiendom.

Det er en strålende forsommerdag. Mens sola skinner over Bjørvika, betrakter Nedrelid folkemengdene på de mange landemerkene Hav Eiendom har utviklet: kunsthotell, studentboliger, havnepromenaden, utelivet på Sørenga og badeparadiset på Operastranda.

Et annerledes eiendomsselskap

Hav Eiendom ble opprettet i 2003 for å være et annerledes eiendomsselskap. Eieren er Oslo Havn KF, som igjen er eid av Oslo kommune. Modellen bak Hav Eiendom er å utvikle eiendommer som tidligere ble brukt til havneindustri, til det beste for felleskapet. Overskuddet fra byutviklingen finansierer utviklingen av en moderne, effektiv og klimavennlig havn, som kan frakte mer gods på mindre areal. Visjonen er å bli en av verdens første nullutslippshavner.

Bjørvika-området har på få år blitt en stor attraksjon for hele byen. Snart skal Hav Eiendom ta fatt på flere store prosjekter. På Grønlikaia skal Hav Eiendom utvikle 1500 leiligheter og næringsbygg med rom for 3000 arbeidsplasser.

– Om noen år vil Oslo-folk stå på Grønlikaia og riste på hodet over at disse fantastiske områdene i 2023 var helt utilgjengelig for publikum, sier han.

GRATIS MØTEPLASSER: Eirik Oland Nedrelid, kommunikasjonssjef i Hav Eiendom, er stolt over at Fjordbyen i dag er en attraksjon for alle. Sosial bærekraft er viktig for Hav Eiendom, og det legger føringer for  utviklingen av blant annet Grønlikaia. Foto: Nicolas Tourrenc

Fjordbyen – eid av deg og meg

Det yrende folkelivet i Bjørvika taler for seg selv. Med flere møteplasser, badeplasser, et bredt servicetilbud, kontorplasser og boliger, har Hav Eiendom skapt et nytt omdreiningspunkt for Oslo sentrum; et sprell levende og attraktivt område, som tilbyr noe til alle, året rundt.

Undersøkelser utført av Plan- og bygningsetaten i 2022, viser at Hav Eiendom lykkes med å skape inkluderende og attraktive byområder for hele hovedstadens befolkning. Her kommer det blant annet frem at Bjørvika først og fremst brukes til rekreasjon – avslapping og hygge – på fritt tilgjengelige møteplasser, midt i byen.

Hav Eiendom er stolte av funnene i rapporten. Som selskap er Hav Eiendom svært opptatt av alles rett til å ferdes hvor man vil, og av å utvikle sosiale møteplasser som er tilgjengelige for alle.        

– For å sette søkelys på dette, har vi en kampanje nå i mai. Målet er at enda flere skal ta Fjordbyen i bruk og bli kjent med mulighetene i Bjørvika, sier Nedrelid.

Kampanjen har fått navnet «Fjordbyen – Eid av deg og meg».

EGEN STRANDSONE: Operastranda er et perfekt sted å tilbringe solfylte sommerdager.

Nedrelid gleder seg stort til å jobbe på i årene som kommer.

– Det legges ned mye innsats i utviklingen av Fjordbyen. Målet er å lage tilbud som gjør byen til et mer spennende sted å leve. For alle, uansett bakgrunn, sier Nedrelid og fortsetter:


– Vi tar med oss all erfaring fra utbyggingen så langt når vi tar fatt på de nye prosjektene, slik at de blir en skikkelig berikelse for alle som bor i byen vår.

FOR ALLE: Fjordbyen utvikles av Hav Eiendom, slik at alle kan få tilgang på fjorden og gode møteplasser.

Hav Eiendom gir tilbake

Siden etableringen i 2003 har Hav Eiendom gitt 1,5 milliarder kroner tilbake til Oslo Havn KF. Målet er at den nye godshavnen i Oslo skal bli en av verdens første nullutslippshavner.

– Vi i Hav Eiendom er stolte av å være med på å finansiere en effektiv, miljøvennlig og bynær havn, sier Nedrelid.

Behovet for en ny, høyteknologisk havn er knyttet opp mot Oslos ambisiøse klimamål. Transport av gods med skip er nemlig mye mer bærekraftig enn å sende med trailer. Når flere varer fraktes med båt, kuttes også klimafotavtrykket til byen og resten av østlandsområdet.

– Utviklingen av havneområdene våre er faktisk et klimaprosjekt, en satsing på sosial bærekraft og livskvalitet, og en økonomisk suksesshistorie. Alt på én gang, avslutter Nedrelid.

HOPP I HAVET: Utviklingen av Fjordbyen har gitt Oslofolk en helt ny nærhet til fjorden. Flere steder er det mulig å ta seg en dukkert, slik at man enkelt kan kjøle seg ned når solen steker. Perfekt å gjøre i Oslo på en søndag.