Byens kuleste sankthansfest finner du i Bjørvika

Med Oslofjorden som kulisse inviteres det på ny til sankthansfeiring i Bjørvika – og du er invitert! Hav Eiendom byr på torget ved Sukkerbiten, og Oslo Badstuforening har trommet sammen et spennende program for store og små.

– Fjorden er for alle, og Bjørvika er for alle. Hav Eiendom har hele veien jobbet for å sikre et inkluderende byliv. Det er en selvfølge for oss å være med å bidra når det inviteres til folkefest i Bjørvika, sier markeds- og eiendomsdirektør i Hav Eiendom, Kjetil Krutnes.

Sommeren er endelig her og tradisjon tro er det duket for sankthansfeiring for hele byens befolkning midt i hjertet av Bjørvika. Det er Oslo Badstuforening med samarbeidspartnere som inviterer til byens kuleste sankthansfest fredag 23. juni.

Hav Eiendom låner ut torget ved Sukkerbiten gratis, og legger med det alt til rette for en skikkelig folkefest i Fjordbyen. Det blir blant annet familiearrangement ved Sukkerbiten, her bys det opp til dans, konsert, mat, pynting- og reising av mai-stang.

Her kan du se hele programmet. 

– Det er ekstra fint å være med å bidra når vi har en så dyktig samarbeidspartner som Oslo Badstuforening, som vi vet er flinke til å skape aktiviteter som inkluderer alle, sier Krutnes.

Det ligger an til at årets sankthansbål på fjorden må utgå fordi det er nedlagt ekstraordinært forbud mot bruk av ild i Oslo etter flere varme og tørre uker.

Ragna Marie Fjeld og Kjetil Krutnes foran årets sankthansbål i Bjørvika. Bålet er formet som et ekorn.
Bålbygging: Årets sankthansbål skulle formes som et ekorn, og byggingen var langt på vei da det ekstraordinære forbudet mot ild ble innført i Oslo. Det er bygget av gjenbruksmaterialer fra OSU.

Tradisjon for mange

Det er femte gang Oslo Badstuforening inviterer til sankthansfest i Bjørvika. Det forteller generalsekretær i badstuforeningen, Ragna Marie Fjeld.

– Det begynte i det små og har utviklet seg til å bli hele byens sankthansfest. Selv om vi bare har holdt på i fem år er det veldig gøy at dette arrangementet er blitt en tradisjon for mange, sier Fjeld.

Hun har full forståelse for at årets sankthansbål sannsynligvis må utgå, men forteller at badstuforeningen tar sikte på å tenne opp sankthansbålet på fjorden i Bjørvika senere i år.

Bål eller ei. Folkefest blir det. Både Krutnes og Fjeld ser fram til å fylle hele Bjørvika med sommerglade mennesker på en av årets lyseste dager.

– Det skjer mye i Bjørvika denne ettermiddagen og kvelden. Etter familiearrangementet fortsetter feiringen for voksne på badstuebrygga. Det blir sagn, hygge og musikk, sier Fjeld før hun fortsetter:

– Og hva er vel bedre enn å runde av kvelden med et nattbad?

Pride vil også spille en stor rolle i Bjørvika i tiden fremover. Det er duket for fargerik Pride-åpning på Salt denne dagen. Samtidig er Clarion Hotell i Bjørvika, som eies av Hav Eiendom, offisielt Pride Hotell.

Fjorårets sankthansbål i full fyr på fjorden.
Sankthans i Bjørvika: Fjorårets sankthansbål i full fyr på fjorden. Foto: Becky Zeller

Generasjoner og kulturer

Det har vært noen hektiske uker for Oslo Badstuforening og deres samarbeidspartnere i forkant av årets sankthansfest.

– Det som driver oss er gleden av å skape folkefest ved fjorden – for alle. Det er gøy at Bjørvika og badstuene er sentrum for en slik feiring. Vi er stolte av å ha skapt en tradisjon som hører til i denne bydelen. Hit kommer folk fra hele Oslo, på tvers av generasjoner og kulturer, sier Fjeld.

Hun er glad for at man kan holde folkefesten gratis, og er takknemlig for at Hav Eiendom låner ut torget ved Sukkerbiten uten kostnad. 

– Det er gull verdt. Vi er takknemlig for at Hav Eiendom bidrar, sier Fjeld i Oslo Badstuforening.

Sankthans-plassen på Sukkerbiten i Bjørvika.
Solskinn på Sukkerbiten: Sommer, sol og sankthans-magi venter på Sukkerbiten i Bjørvika.

Et Bjørvika for alle

Sankthansfesten i Bjørvika er ikke bare en hyggelig markering av en av årets lyseste dager. Det er også et symbol på alt Bjørvika er i dag, og alt Bjørvika skal være i fremtiden. Hav Eiendom jobber hele veien med å sikre at Bjørvika er et urbant, dynamisk og åpent miljø mot fjorden – der det er plass til alle. Både på sankthansaften, men også resten av året.

– Hav Eiendom driver med langsiktig og faktabasert eiendomsutvikling. Vi har høstet erfaringer helt fra start, og har derfor klart å skape en bydel ved fjorden der alle skal føle seg velkommen, sier Krutnes.

For Bjørvika er området der dyre dresser på vei fra kontoret møter ungdom på vei til stranda. Bjørvika er stedet for åpne og innbydende allmenninger, parker og strender – for alle. Her kan man sitte ned å bare nyte bylivet og fjorden. Bjørvika er også stedet for folkefester, slik som sankthansfeiringen 23. juni. 

– Samtidig ser man også at det man tidligere kalte «finkultur» har blitt allemannseie i Bjørvika. Operaen og Munch er gode eksempler på dette. Alle kan rusle på operataket, eller ta heisen gratis opp på utkikksplassen i Munchmuseet, sier Krutnes.

Les mer om hvordan Hav Eiendom bygger fremtidens fjordby. 

Men først: Folkefest!

En av de viktigste erfaringene Hav Eiendom tar med seg inn i det videre arbeidet med utvikling av Bjørvika handler om fjorden. Tilgangen til fjorden må være gratis, og den må være tilgjengelig for alle. Både for innbyggerne i Oslo, og besøkende. Dette er et ansvar Hav Eiendom tar på alvor.

Men før den videre utviklingen av Fjordbyen fortsetter, er det altså duket for en ekte folkefest i Bjørvika på selveste sankthansaften.  

– Jeg er helt overbevist om at dette blir en fantastisk ettermiddag og kveld i Bjørvika. Både for store og små, og for folk fra fjern og nær. Kom dere ned til fjorden og bli med på den magiske folkefesten, lyder oppfordringen fra Kjetil Krutnes i Hav Eiendom.

Mange mennesker samlet ved vannet i Bjørvika på sankthans i fjor.
Folkefest: Sankthans i Bjørvika har blitt en tradisjon for mange, og er en folkefest i ordets rette forstand. Bildet er fra fjorårets feiring. Foto: Becky Zeller