Ny miljøpris til utviklerne bak Clemenskvartalet

For andre år på rad, vinner Vedal Prosjekt og Clemenskvartalet pris for arbeidet med plastsortering. For Hav Eiendom er avfall ressurser på avveie.

– Det er veldig gledelig at vi når målene vi har for prosjektet vårt, og at vi vinner Plast-cup! Vi har 100 prosent sorteringsgrad på hele prosjektet, og lavere avfallsmengder enn det som er normalt, sier Kristian Haug stolt.

Han er prosjektleder for Clemenskvartalet. Nå står han inne i brakkeriggen ved byggefeltet mellom Operaen og Sørenga. Tomta utvikles av OSU og Hav Eiendom, og de har engasjert Vedal Prosjekt for prosjektledelse. Snart står Bjørvikas nye, urbane nabolag klart for innflytning, med fargerike bygg og et rikt aktivitetstilbud.

——————

FAKTABOKS

Slik jobber vi med avfallssortering i Clemenskvartalet

 • Rydderunder minimum annenhver uke.
 • Alt sorteres, fra strips til skruer og betong.
 • Bøter til underleverandører som ikke stiller på felles rydderunder.
 • Smart bruk av kompressorer og containere.

——————

MÅRETTET: Hav Eiendom og OSU har engasjert Vedal Prosjekt for prosjektledelse og gjennomføring. De har laget et system som gjør det mulig med hundre prosent sorteringsgrad på avfallet fra byggeplasssen.

Målrettet avfallssortering

To år på rad har det banebrytende arbeidet på denne byggeplassen blitt belønnet med førsteplass i Plast-cup. Det er en konkurranse arrangert av Plastretur og Norsk Gjenvinning, som hedrer den som er best på håndtering av plastemballasje på norske byggeplasser.

At Clemenskvartalet går til topps for andre år på rad, er ingen tilfeldighet. Det jobbes nemlig svært målrettet med å redusere og sortere avfallet. 

– Problemet med byggeplasser er at det alltid bare blir svære hauger med avfall, som går i en restavfallscontainer og sendes avgårde. Vi tar heller jobben med å sortere, sier Haug og forteller at Vedal ønsker å inspirere andre.

– Å jobbe på en bærekraftig måte er en målsetting i Vedal. Vi ser at det er den retningen byggebransjen må gå.

Stiller store krav: Marie Indrelid Winsvold, bærekraftsjef i Hav Eiendom, stiller store krav til avfallshåndtering fra sine leverandører.

Avfallssortering er viktig for Hav Eiendom

Det er bærekraftsjef Marie Indreliv Winsvold i Hav Eiendom helt enig i. Hun forteller at Hav Eiendom alltid stiller strenge krav til sosial og økologisk bærekraft når selskapet inngår avtaler med leverandører som Vedal Prosjekt. Ved å kreve mer innsats innen bærekraft og resirkulering, driver Hav Eiendom frem en grønnere og mer bærekraftig byggenæring.

– Avfall er ressurser på avveie, det er hovedbudskapet. For å se på avfall som en ressurs, må det gjøres enkelt å sortere på byggeplasser, slik Vedal har gjort. All honnør til dem, sier Winsvold.

Med hjelm og vernebriller betrakter hun den yrende byggeplassen. Bærekraftsjefen forklarer at arbeidet her setter en ny standard for sortering på norske byggeplasser. 

Når arbeidet med utviklingen av FiskebryggaGrønlikaia og Filipstad snart begynner, er erfaringene fra andre prosjekter som Clemenskvartalet, viktige. For Hav Eiendom og Winsvold er de gode resultatene Plast-cup et eksempel på hva som er mulig når man jobber målrettet med avfall og bærekraft på byggeplasser. I årene fremover vil Hav Eiendom stille enda mer ambisiøse krav til entreprenørene i prosjektene sine.

– Mange snakker om utslippsfrie byggeplasser, og det bør være en selvfølge. Målet er også  tilrettelegging for avfallsfrie byggeplasser, sier Winsvold. 

——————

FAKTA 

Plast-cup 

 • Årlig konkurranse i regi av Plastretur og Norsk Gjenvinning.
 • Prisen deles ut til den byggeplassen i Norge som er best på håndtering av plastemballasje.
 • Vedal Prosjekt og Clemenskvartalet er vinneren i 2023, for andre år på rad.
 • Siden prosjektstart i 2021 er det sortert, fraktert og gjenvunnet 15 tonn plast ved Clemenskvartalet.

——————

Sorteringsarbeidet legges merke til i byggebransjen

Som en av utbyggerne bak Clemenskvartalet, har OSU fulgt hele utviklingen på nært hold.

– Dette er en stor seier og en anerkjennelse av prosjektet. I OSU er vi imponert over hva vi har fått til sammen, sier Øystein Olav Ylvisåker, prosjektdirektør i OSU.

Noe av det han er mest imponert over, er innovasjonsgraden og systematikken bak sorteringsarbeidet Vedal har organisert på byggeplassen. Det er blant annet tatt i bruk nytt komprimeringsutstyr og fraksjoner for å samle plasten, og det er utviklet gode rutiner for bortkjøring og rapportering.

De siste årene har Hav Eiendom gjort seg bemerket med en rekke initaitiver knyttet til sosial og økologisk bærekraft. Selskapet har blant annet tatt i bruk Smultringøkonomi i Grønlikaia, les mer om det her.

GODT SAMARBEID: OSU og Hav Eiendom er utviklerne som står bak Clemenskvartalet og har engasjert Vedal som byggleder. De er alle strålende fornøyde med seieren i Plast-cup.

——————

FAKTA

Clemenskvartalet 

 • Nytt boligområde mellom Middelalderparken og fjorden i Bjørvika.
 • Totalt 269 leiligheter, samt kontor, butikker og serveringstilbud.
 • Tegnet av Mad arkitekter. Planlagt ferdigstilt i 2023.
 • Prosjektet eies og utvikles av OSU og Hav Eiendom.
 • Utviklerne har engasjert Vedal Prosjekt, som står for prosjektledelse og gjennomføring.

——————