Grønlikaia

  • D6-D14 Tomt
  • 208 000 Areal (m2)

Grønlikaia ligger som en tidligere kaiflate mellom den grønne Ekebergskråningen og Oslofjorden, og er et litt ukjent sted for mange – selv om det ligger rett ved siden av Sørenga. Området har lang kveldssol og panoramautsikt mot byen og Oslofjorden. I dag er Grønlikaia et avstengt havneareal, men her skal det komme 208 000 m2 ny bebyggelse, med rom for 1500 boliger og opptil 4000 arbeidsplasser.

I tillegg vil en kilometer ny sjøfront bli åpnet for publikum. I den nye planen for Grønlikaia spiller Havnepromenaden en viktig rolle. Havnepromenaden i Oslo vil til sist bli 9 kilometer lang og utgjøre Oslos lengste.

Illustrasjon: Rodeo Arkitekter AS

Når Grønlikaia utvikles som det siste store utviklingsområdet i Bjørvika, skjer det etter 20 års fjordbyutvikling, hvor man har lært mye av hva som fungerer godt og hva byen trenger mer av.

I dag er store deler Oslos havneområder forvandlet fra industri- og containerområder til nye bydeler. Fjordbyen har begynt å leve sitt eget liv med turister, beboere, arbeidsplasser, badegjester og kulturliv.

Planen for Grønlikaia er delt inn i delområder med ulike kvaliteter og identitet. Stedsnavnene er hentet fra Grønlikaias historie, med referanser til Alunskiferverket fra 1700-tallet og Henrik Wergeland som bodde her en periode og daglig rodde over til sentrum.

Illustrasjon: Rodeo Arkitekter AS

 

Med tusen meter vestvendt havnepromenade skal Grønlikaia tilføre unike herlighetsverdier til folk i hele byen. Østkantens fjordby skal være et sted hvor alle opplever seg velkommen til arbeide, bo eller besøke.
– Kjell Kalland, administrerende direktør Hav Eiendom
Hva leter du etter?