Retter blikket mot 2025
Hav Eiendom legger et innholdsrikt år bak seg. I 2025 ligger alt til rette for store steg mot fremtidens bærekraftige fjordby.
– Hav Eiendom går inn i 2025 med full styrke og store forventninger, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland.
Mange oppgaver i 2025
Arbeidet med å utvikle hovedstadens fjordby fortsetter med full styrke, med Grønlikaia i øst og Filipstad i vest. Samtidig er to nøkkelprosjekter, Sadelmakerbryggen og Fiskebrygga, under utvikling for å fullføre den vestlige delen av Bjørvika.
I over 20 år har Hav Eiendom arbeidet for å levere på sitt samfunnsoppdrag – som er å skape verdier for havna og samfunnet gjennom bærekraftig fjordbyutvikling.
– Hav Eiendom står foran store og viktige oppgaver det kommende året. Grønlikaia, Sadelmarkerbyggen, Fiskebrygga og Filipstad er prosjekter som vil forandre Oslo til det bedre. Vi gleder oss til å fortsette dette viktige arbeidet, sier Kalland.
La oss se nærmere på hva Hav Eiendom og Fjordbyen har i vente det kommende året.
Fullføre Bjørvika-utviklingen
Grønlikaia er det neste, store byutviklingsprosjektet i Fjordbyen, og siste del av den vellykkede Bjørvika-utviklingen.
Når Grønlikaia står klar, vil den nye bydelen sikre Fjordbyen 1500 nye boliger, 3000 arbeidsplasser, og byens havnepromenade vil forlenges med 1000 meter.
Hav Eiendom nådde en stor milepæl i 2024 da planforslaget for Grønlikaia ble sendt inn til Plan- og bygningsetaten (PBE). Bak forslaget ligger blant annet en av landets mest omfattende medvirkningsprosesser.
– Planforslaget bygger på 20 år erfaring med den vellykkede utviklingen i Bjørvika, samt et av landets mest omfattende medvirkningsprosesser, sier Kalland.
Har prioritert møteplasser til glede for alle
– Gjennom prosessen har vi tatt Oslofolk sitt ønske om flere møteplasser og lettere tilgang til sjøen på alvor. Derfor har vi foreslått flere møteplasser enn det som ellers er vanlig i Bjørvika, sier Kalland.
Hav Eiendom har blant annet foreslått at Grønlikaia utvikles med en offentlig og vestvendt havnepromenade, en flytende øy og en egen bylagune som kommer hele byens befolking til gode.
– Alle disse herlighetsverdiene er gjort mulig fordi vi samtidig foreslår å bygge litt høyere i området lengst mot nord. Ettersom vi samtidig respekterer utbyggingsavtalene for Bjørvika, kan Hav Eiendom fullfinansiere og overføre alt sammen til byen, sier Kalland.
Vi skal lytte
Samtidig har planforslaget utløst debatt etter at Plan- og bygningsetaten overraskende anbefalte å ikke legge planforslaget til høring. Dermed er det nå oppstått usikkerhet og det er opp til byens politikere om planen kan vedtas i inneværende bystyreperiode.
– Hav Eiendom er opptatt av å tilgjengeliggjøre fjordbyen for flest mulig. Ved å foreslå noe høyere bebyggelse i nord blir det mulig å frigjøre store områder til glede for alle. Samtidig ønsker vi å være tydelig om at bygningsvolumene kan plasseres annerledes enn hva vi har foreslått, dersom byen og beslutningstagerne ønsker å prioritere annerledes, sier Kalland.
Dermed mener Hav Eiendom at utfordringene knyttet til høyder vil være løsbare gjennom en videre reguleringsprosess og at beslutningen om å ikke legge planen ut på offentlig høring kan omgjøres.
Oslo trenger boliger, arbeidsplasser og åpne og inkluderende møteplasser for alle. Grønlikaia kommer til å bli et godt sted å bo og jobbe for folk i alle aldre, studenter, barnefamilier og eldre.
– Vi har fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger om planforslaget og setter enormt pris på alle heiarop. Nå er det mange som utålmodig venter på at Grønlikaia skal bli til virkelighet. Vi lover gjøre vårt ytterste for å få prosessen tilbake på sporet slik at spaden kan stikkes i jorda om ikke så lenge. -Den jobben skal vi gjøre i samarbeid med byens innbyggere, kommunens og våre folkevalgte, sier Kalland.
Slik skal Bjørvika-utviklingen fullføres: Grønlikaia skal være for alle. Les mer.
De beste områdene på Grønlikaia skal være tilgjengelig for alle. Les mer.
Park, arbeidsplasser og publikumstilbud
På Sadelmakerbryggen vest i Bjørvika skal nok et grått og folketomt område forvandles til levende byrom og godt byliv. Folk flest kjenner Sadelmakerbryggen best som den tomme plassen ved siden av Børsen.
Her vil Hav Eiendom sikre at en grønn og innbydende park, Groschparken, skal spille hovedrollen. Sadelmakerbryggens to bygg vil sikre hovedstaden 600 kollektivbaserte arbeidsplasser tett på Oslo S og utadrettet publikumstilbud og godt byliv i møtepunktet mellom Bjørvika og den historiske Kvadraturen.
– Det er gledelig at Sadelmakerbryggen ble lagt ut til offentlig høring i høst. Vi ønsker å legge til rette for godt byliv i overgangen mellom Kvadraturen og Bjørvika. Med arbeidsplasser på en av Oslo mest sentrale tomter bidrar vi til at flere kan reise kollektivt eller sykle til jobb, samtidig som vi unngår å nedbygge naturverdier utenfor sentrum, sier Kalland.
Utviklingen på Sadelmakerbryggen er i tråd med områdereguleringen fra 2003, med næringsbygg som spiller på lag med den historiske bebyggelsen i området av og en spennende grønn park.
Næringsbyggene skal ha kafé- og restaurantvirksomhet, og samspillet mellom parken og bygningens førsteetasjer vil skape verdi for nabolaget og folk i området. Sadelmakerbryggen skal vise respekt for den historiske bebyggelsen samtidig som det tilføres noe nytt.
Spennende forslag fra Plan og Bygningsetaten
Samtidig er det kjent at Plan og Bygningsetaten har lagt frem sitt eget planforslag. Hav Eiendom synes forslaget er spennende og legger merke til at etaten åpner for å tenke nytt om uteoppholdsarealer i fjordbyen.
– Vi har møtt etaten sitt forslag med stor interesse. Generelt er det fint at etaten tenker nytt for å lykkes med boligbygging i fjordbyen. Vi ser frem til videre dialog med naboer, etaten og bystyret slik at og har håp om at Sadelmakerbryggen blir regulert i 2025, sier Kalland.
Sadelmakerbryggen – en viktig brikke for Kvadraturen og Bjørvika. Les mer.
Et stort steg fremover for neste milepæl i Bjørvika- suksessen. Les mer.
Byggestart på Fiskebrygga i 2025
Et steinkast fra Sadelmakerbryggen, mellom Havnelageret og Skippergata, finner vi Fiskebrygga. I dag er dette et lite tilgjengelig område – og for Hav Eiendom handler derfor mye om viktig byreparasjon.
På Fiskebrygga skal et av byens mest attraktive kontorlokaler med opp mot 1500 arbeidsplasser vokse fram, samt publikumstilbud og servering på gateplan.
– Vi håper å kunne offentliggjøre store nyheter for Fiskebrygga om ikke lenge, sier Kalland.
Skifer fra Grünerløkka-bygg skal ombrukes på Fiskebrygga. Les mer.
Byens mest attraktive utviklingsområde
Vest i Fjordbyen finner vi det avstengte havneområdet Filipstad, kanskje mest kjent for det ikoniske Kaffetårnet. Her skal det vokse fram en ny og levende bydel som binder sjøfronten sammen med Frogner bydel og byen ellers, med store parker og friområder og flere tusen boliger og arbeidsplasser.
Hav Eiendom starter med Hans Jægers kvartal, området som ligger nærmest Tjuvholmen og Aker brygge. Utbyggingsvolument for den første etappen er 153 000 kvadratmeter. Tilsvarende som for hele Tjuvholmen. Her kan det alene skapes 4500 arbeidsplasser og 500 boliger.
Hav Eiendom fikk i 2024 signaler om at Filipstad har høy prioritet. Selskapet fremskyndet derfor arbeidet og reguleringsprosessen er godt i gang.
Selv om man er i en tidlig fase for Hans Jægers Kvartal er likevel mye klart:
- Det ikoniske kaffetårnet skal stå.
- Industrihistorien skal bevares og fremheves. De tre kranene, som er plukket ned, skal restaureres og settes opp igjen.
- Utbyggingen skal legge vekt på sosial og økologisk bærekraft.
- Badeplasser, parker og uteområdet skal være åpne for hele byen – ikke bare de som bor og jobber på Filipstad.
- Hav Eiendom og de andre grunneierne skal betale bidrag til kommunen etter egen utbyggingsavtale.
- I tillegg til å finansiere sosial infrastruktur vil også grunneierbidragene finansiere 50% av et miljølokk over E18.