Stor glede over at Salt fortsetter
Hav Eiendom og Salt har signert en ny leiekontrakt med varighet på fem år. Det er gode nyheter – både for hovedstaden og for Bjørvikas vestside.
– For oss i Hav Eiendom er det veldig gøy å kunne gi Salt mulighet til å utvikle seg videre. Vi er stolte av å samarbeide med dere, sier Kjetil Krutnes, eiendoms- og markedsdirektør i Hav Eiendom.
Det er en bitende kald novemberdag. Mens frosne turister småløper forbi, vises Krutnes rundt på Salt av Siril Bull Henstein. Den daglige lederen av kulturscenen Salt er strålende fornøyd.
Salt har bygget stein på stein siden 2017, da de fikk muligheten til å lage et midlertidig kulturtilbud på tomten foran Langkaia 1. Der det tidligere bare var parkeringsplass, har Siril og resten av Salt skapt en levende kulturscene med seks scener, et utested med flere barer og serveringssteder, og et svært populært saunatilbud.
Salt holder åpent 365 dager i året, og så langt i 2022 har det vært over en halv million mennesker innom kulturlandsbyen på Bjørvikas vestside.
I midten av november ble det klart at Plan- og bygningsetaten i Oslo gir Salt en ny, midlertidig dispensasjon til å drive videre på tomten frem til 2027. Like etter signerte Salt en ny leiekontrakt med Hav Eiendom, som eier tomten. Gladnyheten fikk også omtale i Aftenposten.
– Det er kjempebra at vi fikk fem nye år. Det er en lettelse og en glede for alle oss som jobber her, sier Henstein entusiastisk.
Mer forutsigbarhet – større tilbud
Siril Henstein er tydelig stolt over alt Salt har fått til. Det er tidlig ettermiddag, men det er allerede mange som har funnet veien til Salt denne dagen. Hun peker og forklarer, forteller om gjenbruk av alt fra shipping-containere til akevitt-tønner og drivved, alle de små byggesteinene bak denne sjarmerende rufsete økolandsbyen på Bjørvikas østside. Med den nye leiekontrakten har Salt planer om å bygge ut tilbudet enda mer.
– Det er jo en del av konseptet, at det skal være dynamisk og i endring. Med fem nye år, har vi også mulighet til å endre og investere enda mer. Vi tenker blant annet at vi skal lage noen flere badstuer og oppgradere fasilitetene våre, sier Henstein.
Hun peker mot Vippetangen og en 20 fots container som snart skal flyttes. Plassen den tar opp, skal snart fylles med liv.
– Vi har alltid mulighet til å være fleksible på dette området. Alt på Salt er bygget opp for å kunne flyttes, forklarer Helstein.
Kjetil Krutnes nikker ivrig. Som kulturarena er Salt en forsmak på alt som snart skal komme på denne siden av Bjørvika. I årene som kommer vil Salt få selskap av prosjekter som Fiskebrygga og Sadelmakerhullet, tilbud som vil gjøre Bjørvikas vestside til et revitalisert og attraktivt område – fullt av arbeidsplasser, kulturtilbud og servering.
– Hav Eiendom har helt siden begynnelsen hatt som visjon om å skape byliv i Bjørvika og hele byen, for alle grupper. Og da er Salt et veldig godt supplement til det som er der fra før. Dette er veldig bra, sier Krutnes.
Salt er et viktig supplement til de store institusjonene
Som kulturscene er Salt unik på flere måter. Ikke bare på grunn av bredden i tilbudet – som spenner fra elektronisk musikk til litteraturfestivaler og nyskapende scenekunst – men også fordi satsingen her løfter frem en ny generasjon kunstnere.
Siril Henstein forteller at Salt har en helt spesiell posisjon blant Bjørvikas mange scener og kulturtilbud. Salt låner blant annet ut lokaler til frie teatergrupper, som igjen styrker underskogen i Oslos scenekunstmiljø. Tidligere i år fikk Salt-oppsetningen «Varm melk med honning» stor oppmerksomhet og svært gode anmeldelser.
– Prøveordningen vår med utlån av lokaler gjør at Salt er med på å skape nye teaterforestillinger. Du får ikke til det på de store institusjonene, det er noe som må komme fra aktørene selv, sier Henstein.
Krutnes forteller at Salt er en stor inspirasjonskilde for Hav Eiendom. I årene som kommer vil kulturtilbudet her stå som et godt eksempel på alt man kan få til med kreativitet og pågangsmot.
– Det har vært utrolig interessant å se hvordan Salt endrer konseptet sitt avhengig av behovene som finnes. Der har Salt vært en læringsarena for oss, som vi tar med oss til Grønlikaia og Filipstad. Det handler om å skape muligheter der folk kan aktiviseres og bruke tiden sin på en god måte og møte folk, sier Krutnes.
På spørsmål om hvordan han vil oppsummere suksessfaktoren bak Salt-prosjektet, tenker eiendoms- og markedssjefen seg kort om. Så svarer han kontant:
– Flinke folk. Salt har vært en fantastisk suksess, og hele Oslo har glede av dette her, avslutter Krutnes.