Dette ønsker gründerspirene for Grønlikaia

I arbeidet med utviklingen av Grønlikaia, skal alle stemmer lyttes til. Nylig arrangerte Hav Eiendom gründerkonkurranse sammen med elever fra Vika videregående skole. – De unges meninger og ideer gir oss verdifull innsikt, sier Hav Eiendom.

I mars har det utspilt seg et spennende gründersamarbeid mellom Hav Eiendom og Vika videregående skole. Bakgrunnen for samarbeidet er Grønlikaia – østkantens nye fjordbydel – som Hav Eiendom skal utvikle i årene som kommer.

– Dette har vært en veldig morsom og lærerik opplevelse, forteller Lisa Leroy-Ekeberg (17), elev ved Vika videregående skole.

Gir ny innsikt

Den nye bydelen skal sikre Fjordbyen 1500 nye boliger, 3000 arbeidsplasser og dagens havnepromenade vil forlenges med 1000 meter. Det skal bli yrende byliv med åpne møteplasser for de som bor og jobber på Grønlikaia – men også for hele byen.

Men hva mener de unge at vi mangler i Fjordbyen, og hva kan Grønlikaia tilføre framtidens Oslo? Det fikk Hav Eiendom flere svar på i forbindelse med gründersamarbeidet med Vika videregående skole. 

– Vi ønsker å etablere et inkluderende tilbud for alle på Grønlikaia. Samtidig som vi skaper arbeidsplasser for de unge, og spiller på lag med Oslofjorden, sier Leroy-Ekeberg.

Hav Eiendom sender inn sitt planforslag for Grønlikaia til Plan og bygningsetaten (PBE) sommeren 2024. Å sikre medvirkning fra de som ikke vanligvis har de sterkeste stemmene i byutviklingssammenheng, har under hele prosessen vært viktig for Hav Eiendom.

– Det er både viktig og inspirerende å høre de unges tanker rundt utviklingen av Grønlikaia. Det å arrangere denne type gründerkonkurranser er svært verdifullt for oss. De unges meninger og ideer gir oss ny innsikt som vi lytter til og tar med oss videre, sier utviklingsdirektør i Hav Eiendom, Liz-Heidi Leonhardsen.

Grønlikaia
Ny fjordbydel: Mellom Ekebergskråningen og Oslofjorden ligger Grønlikaia. Om noen år blir containere og asfalt byttet ut med bolig, næring og et yrende byliv. Foto: Oslo Drone og Foto

Østkantens fjordby – les mer

En skikkelig gründeroppgave

Samarbeidet med Hav Eiendom treffer midt i blinken for VG2-elevene ved Vika videregående skole, som jobber med det tverrfaglige prosjektet «Byen». Det handler om bærekraftig byutvikling.

For å få de unges gode innspill og kreative ideer på bordet, ble elevene utfordret til å løse konkrete gründeroppgaver.

Etter en solid innføring i prosjekt Grønlikaia ved utviklingsdirektør Leonharden, markeds- og eiendomsdirektør Kjetil Krutnes, og kommunikasjonssjef Eirik Oland Nedrelid, kastet elevene seg over den spennende gründeroppgaven. De fordelte seg i ni grupper.