Skifer fra Grünerløkka-bygg skal ombrukes på Fiskebrygga

Hav Eiendom og KLP Eiendom samarbeider om ombruk. Nå skal 850 kvadratmeter skifer, som har prydet fasaden på et bygg på Grünerløkka, leve videre i nye bygg i Bjørvika.

– Vi jobber hele tiden med å få ned våre klimagassutslipp. Blant annet jobber vi aktivt med ombruk av materialer i alle våre prosjekter, sier prosjektsjef i Hav Eiendom, Bernt Aasenhuus.

Hav Eiendom har en rekke store prosjekter på gang, som vil være med å forme fremtidens fjordby. Et av prosjektene er Fiskebrygga, som ligger plassert mellom Havnelageret og Skippergata – vest i Bjørvika.

80 % ombrukte materialer

Her vil parkeringsplasser og asfalt bli byttet ut med grøntområder, restauranter og butikker – samt et kontorbygg med 1500 arbeidsplasser tett på Oslo S. Bygget vil også bidra til å knytte Bjørvika tettere på Vippetangen og Kvadraturen.

På Fiskebrygga har Hav Eiendom solide ombruksambisjoner.

– Her har vi mål om at 80 prosent av materialene som  benyttes utomhus, skal være ombruksmaterialer. I forbindelse med dette, har vi kjøpt inn 850 kvadratmeter ombrukstein av KLP Eiendom, sier Aasenhuus.

Ombrukssteinen er Ottaskifer av typen Pillarguri , som har vært fasadestein på KLP Eiendom sitt bygg i Trondheimsveien 2 på nedre Grünerløkka – best kjent som Schous Bryggeri. I forbindelse med vedlikehold vil bygget i Trondheimsveien få ny fasade, og den gamle skiferfasaden vil få nytt liv på Fiskebrygga.

– Dette viser at vi tar ombruk på alvor. I mange tilfeller vil slik stein knuses og ende opp som fyllmasse. Vi er fornøyde med at vi fikk tak i Ottaskiferen fra KLP Eiendom. Dette er vinn-vinn, sier Aasenhuus.

Bernt Aasenhuus
Ombruk står høyt: Bernt Aasenhuus ser frem til å realisere planene på Fiskebrygga, og kan forsikre at ombruksambisjonene er høye i dette prosjektet – og alle andre prosjekter Hav Eiendom har foran seg i årene som kommer. Foto: Hav Eiendom

Dette er Fiskebrygga – les mer

-Sparer miljøet for unødvendig avfall og ressursbruk

KLP Eiendom er også svært fornøyde med at skiferen fra Trondheimsveien blir tatt vare på, og at Hav Eiendom sikrer at dette flotte naturmaterialet blir brukt om igjen.

– Dette er et godt eksempel på hvordan vi alle må tenke framover. Dette er rett i kjernen av hva KLP Eiendom jobber for, vi skal være med å bidra til en bærekraftig fremtid, sier rådgiver for energi og bærekraft i KLP Eiendom, Marianne Algrøy.

Bygget i Trondheimsveien 2
På Grünerløkka: Ottaskiferen prydet tidligere fasaden i Trondheimsveien 2. Nå har Hav Eiendom overtatt all stein, og ser fram til å benytte det flotte naturmaterialet på Fiskebrygga. Foto: KLP Eiendom

– I miljøstrategien vår vektlegger vi at materialer og komponenter med gjenværende levetid skal ombrukes om dette er praktisk mulig. Det er ikke nødvendigvis slik at vi har prosjekter som passer eller plass til lagring, og da skal vi tilgjengeliggjøre materialene for andre aktører. I dette tilfellet kunne Hav Eiendom ombruke steinen, noe som er positivt for begge parter, og ikke minst sparer miljøet for unødvendig avfall og ressursbruk, sier Algrøy.

Marianne Algrøy
Svært fornøyd: Marianne Algrøy er rådgiver for energi og bærekraft i KLP Eiendom. Hun gleder seg over at ombrukssteinen fra Trondheimsveien 2 skal få nytt liv på Fiskebrygga, som ligger vis-à -vis Havnelageret. Foto: Hav Eiendom

Algrøy beskriver ombruksprosessen med Hav Eiendom som sømløs. Hun trekker fram at Hav Eiendom hentet ombruksteinen så fort den var skånsomt demontert, og at de hadde kapasitet til lagring.

– Det er muligens nettopp her det kan svikte litt i andre ombruksprosesser. At det ikke passer for mottaker å ta imot materialene, fordi et prosjekt for eksempel er forsinket. Og så blir materialene stående og man må se seg om etter andre alternativer, sier Algrøy før hun fortsetter:

– Men prosessen med Hav Eiendom har gått på skinner, og vi gleder oss til å se hvordan materialene fra Trondheimsveien skal brukes videre i Hav Eiendoms regi.

Bygget ble tildelt Steinprisen i 1991
Fikk pris: Arkitektene bak Trondheimsveien 2 ble i 1991 tildelt Steinprisen for bruk av naturstein som fasademateriale. Foto: Hav Eiendom

Håper på snarlig byggestart

Aasenhuus og Hav Eiendom håper første spadetak på Fiskebrygga blir satt i jorda i løpet av 2024. Fram til byggestart og fram til ombruksmaterialene skal komme til sin rett, har Hav Eiendom sikret trygg oppbevaring av Ottaskiferen fra Trondheimsveien.

– Foreløpig har vi ikke avklart nøyaktig hvordan ombruksteinen skal benyttes, om det blir på bakkeplan eller kanskje på takterrassen. Men det som er sikkert, er at vi skal sørge for at den får nytt liv på Fiskebrygga, sier Aasenhuus.

Fiskebrygga
1500 arbeidsplasser: Fiskebrygga har en sentral beliggenhet på Bjørvikas vestside, vis-à-vis Havnelageret, og kort vei til Oslo S. Med servering i første etasje og opp mot 1500 arbeidsplasser vil bygget bidra til å knytte Bjørvika tettere på Vippetangen og Kvadraturen. Foto: Oslo Drone og Foto

Signerte strakstiltak

At Hav Eiendom tar klima- og miljø på alvor kom også tydelig fram da de i midten av januar signerte 20 strakstiltak, som er utarbeidet av Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom. Formålet med signeringen er å sikre at Hav Eiendom har målrettede tiltak som bidrar til mer klima- og miljøvennlig bygging og drift.

Under signeringen fikk Hav Eiendom skryt ettersom en rekke av strakstiltakene allerede er innlemmet og godt innarbeidet i Hav Eiendoms plan- og prosjektutvikling.

Blant strakstiltakene finner man nettopp dette med ombruk.

– Hav Eiendom jobber systematisk og gjennomgående med bærekraft og har en bærekraftstrategi med ambisiøse mål som er basert på Doughnut Economics metodikk, her er sirkulær økonomisk tankegang med reduserte klimagassutslipp, redusert ressursbruk og respekt for naturen sentralDette ombruksprosjektet med KLP Eiendom viser at vi er framme i skoa, og det skal vi fortsette å være i alle våre prosjekter, sier Aasenhuus.

Marianne Algrøy og Bernt Aasenhuus med ombrukskifer
Ombruk er samarbeid: Marianne Algrøy og Bernt Aasenhuus er tydelig på at ombruk er veien å gå og måten å tenke på framover. Foto: Hav Eiendom

Signerte strakstiltak for miljøet – les mer

Bærekraftig byutvikling på Grønlikaia med smultringøkonomi – les mer

Slik skal Grønlikaia utvikles på Oslofjordens premisser