Peiler ut kursen for 2023

Hav Eiendom ser tilbake på året som gikk, og forbereder seg på nye, spennende oppgaver for et innholdsrikt 2023.

– 2022 var et skikkelig bra år for Hav Eiendom. Vi leverte et solid utbytte til utviklingen av Oslos grønne godshavn, og vi tok sjumilssteg i planleggingen av flere av de store prosjektene vi har foran oss.

Det sier en svært fornøyd Kjell Kalland. Den administrerende direktøren i Hav Eiendom ser tilbake på et år fullt av begivenheter. Over nyttår er han og resten av organisasjonen klare for å brette opp ermene, og ta fatt på nye, viktige oppgaver.

– Å utvikle Bjørvika som et bærekraftig, sosialt inkluderende og spennende tilskudd til byen, det er noe av det mest spennende jeg kan tenke meg, sier Kalland entusiastisk. Hav Eiendom fikk i 2022 oppgaven med å utvikle det store havneområdet på Filipstad. Dermed står oppgavene og mulighetene i kø.

–Vi anser Bjørvika og Filipstad som de mest spennende utviklingsområdene i Norge. Vi som jobber i Hav Eiendom har derfor et stort ansvar for å utvikle disse verdifulle områdene til det beste for havna, byen og samfunnet. Nå gleder vi oss til å bygge videre på grunnlaget vi har lagt i 2022!

Tilbakeblikk på året som gikk

Nå som vi nærmer oss nyttårsaften, er det på sin plass med er lite tilbakeblikk.

Bak seg har Kalland og resten av organisasjonen et innholdsrikt år. Hav Eiendom ble kåret til «Årets byutvikler», knyttet til seg flere nye samarbeidspartnere og hadde god fremgang i sine viktigste prosjekter. På spørsmål om hva som stikker seg frem som den absolutt viktigste hendelsen i året som er gått, tenker Kalland seg nøye om. Etter en pause, peker han på én ting: Grønt lys for utviklingen av Bjørvikas vestside og binde den historiske Kvadraturen sammen med det moderne Bjørvika.

ÅRETS BYUTVIKLER: Hav Eiendom ble kåret til Årets byutvikler under Oslo Urban Week i september. Foto: Torleif Kvinnesland

– 2022 var året da vi endelig fikk tommel opp for bygging av næringsbygget Fiskebrygga. Det er stort! Det er lenge siden et så etterlengtet prosjekt har fått klarsignal, og det i et område som har vært underutnyttet altfor lenge, sier Kalland ivrig.

Han smiler bredt igjen.

– I Hav Eiendom gleder vi oss skikkelig til byggestart. Med sin attraktive beliggenhet tett på Oslo S vil Fiskebrygga bli ett av landets mest ettertraktede næringsbygg.  Samtidig kommer bygget til å løfte hele Bjørvika og bidra med aktivitet og utadrettet virksomhet som løfter hele området.

Viktige milepæler

Her er flere av de viktigste hendelsene for Hav Eiendom i 2022:

STORT PROSJEKT: Marthe Scharning Lund, havnestyreleder i Oslo Havn, har gitt Kjell Kalland og Hav Eiendom oppgaven med å utvikle Filipstad-området. 

Fikk full tillit på Filipstad

I april ble det klart at Oslo Havn gir Hav Eiendom ansvaret for å utvikle det som kanskje er Norges mest spennende tomt – Filipstad-området. – Nå gleder vi oss skikkelig til å komme i gang med arbeidet med å gjøre Filipstad tilgjengelig for alle i hovedstaden vår. Vi håper også på raske regulatoriske vedtak og snarlig igangsettingstillatelse, slik at vi kan ta første spadetak så fort som mulig, sa Kalland kort tid etter å ha fått nyheten. Nylig ble det klart at det allerede er blitt igangsatt et parallelloppdrag for det gamle hovedkvarteret til Ali-kaffe.

FØRST UTE: Marie Indrelid Winsvold, bærekraftsansvarlig i Hav Eiendom, presenterte funnene fra DEiG-rapporten for en fullsatt sal under Oslo arkitekturtriennale.

Hav Eiendom lanserte rapport med ny metodikk for byutvikling

Hav Eiendom har i flere år brukt smultringøkonomi som grunnmur for bærekraftsarbeidet sitt. I november tok Hav Eiendom smultring-arbeidet et steg videre, da vi lanserte rapporten «DEiG» – doughnut economics in Grønlikaia. Det skjedde under avslutningen av Oslo arkitekturtriennale i oktober. Rapporten viser hvordan smultring-prinsippene kan brukes i frittstående byutviklingsprosjekter, og er den første i sitt slag. 

TIL VURDERING: Alle tegningene fra parallelloppdraget for Grønlikaia ble stilt ut under Oslo arkitekturtriennale. Målet var at flest mulig osloborgere skulle kunne se og vurdere forslagene som har kommet frem.

Grønlikaia tok store steg på veien mot byggestart

2022 var året da planene for Grønlikaia virkelig begynte å falle på plass. Selskapet gikk bredt ut med prekvalifisering til parallelloppdrag. Etter nøye gjennomgang, satt Hav Eiendom igjen med 16 nøye utvalgte arkitekt-team. Forslagene ble så stilt ut under Oslo arkitekturtriennale i høst. Hav Eiendom håper å ferdigstille reguleringsarbeidet i løpet av 2023 slik at politikerne endelig kan gi sin tilbakemelding på planene om leiligheter, arbeidsplasser og gratis havnepromenade.

Stort overskudd til Oslo Havn

– I Hav Eiendom fortsetter vi å levere på samfunnsoppdraget hvor vi både former fremtidens fjordby for alle, og skaper verdier for Oslo Havn og fremtidens miljøvennlige transportsystem. Det sa Kjell Kalland i begynnelsen av mai da var det klart at Hav Eiendom nok en gang leverer store overskudd til Oslo Havn, i tråd med samfunnsoppdraget sitt. Visste du at Hav Eiendom er helt avgjørende i finansieringen av Oslos nye, grønne havneanlegg? Utbyttet for 2021 ble på 125 millioner kroner, og siden etableringen har Hav Eiendom levert et utbytte på totalt 1,4 milliarder kroner.

OMRÅDELØFT: Når Fiskebrygga står ferdig, vil Bjørvikas vestside være en attraksjon rikere. Hav Eiendom gleder seg til å skape liv og røre i området rundt Oslo Børs og Havnelageret. (Illustrasjon: A-lab)

Mer bærekraft i 2023

– Den viktigste læringen vi tar med oss inn i 2023, er hvor gode løsninger vi kan få til når man tenker økologisk bærekraft fra første stund. For da er mulighetsrommet mye større. Å starte bærekraftsarbeidet tidlig, utgjør en stor forskjell, sier Kalland.

Hav Eiendom-sjefen forklarer at han gleder seg til å ta fatt på arbeidet som ligger foran ham og resten av organisasjonen. Fra utviklingen av Bjørvika vest til Grønlikaia og, etter hvert, Filipstad-området.

VERDISKAPING: I 2022 kartla analysebyrået Menon Economics det store verdiskapingspotensialet som følger med utbyggingen av den nye delbydelen på Grønlikaia. Kjell Kalland overrakte rapporten til byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap).

2023 vil også være et år der Hav Eiendom utvider og utvikler satsingen på økologisk og sosial bærekraft. På Grønlikaia skal det tas i bruk smarte løsninger for å få ned utslipp i byggeprosessen, og Hav Eiendom jobber også målrettet med tiltak som skal regenerere livet i fjorden. Sammen med Oslo S Utvikling har Hav Eiendom engasjert Bjørvika Infrastruktur til å registrere effekten på livet i sjøen av de tiltak som allerede er gjort i Bjørvika. Dette blir klart i 2023 og vil gi god informasjon om hvilke tiltak som har god effekt og bør videreutvikles.

– En av de store fordelene med å bygge i Bjørvika, er at det er så sterk interesse og engasjement for prosjektene våre. Det driver oss fremover i jakten på de gode løsningene, og vil gjøre at 2023 blir nok et spennende år for Hav Eiendom, avslutter Kalland.

FEM NYE ÅR: I 2022 ble det også klart at kulturscenen Salt får utvidet leiekontrakten med fem år. Siril Bull Henstein, daglig leder på Salt, og Kjetil Krutnes, eiendoms- og markedsdirektør i Hav Eiendom, var begge fornøyde med nyheten.