FJORDBYEN ER FOR ALLE

Grønlikaia

0Nye boliger
0Arbeidsplasser
0 kmHavnepromenade
0 millÅrlig verdiskapning
Illustrasjon: Team Visulent

Grønlikaia er den gamle kaien mellom Ekebergskråningen og Oslofjorden. Det er et litt ukjent sted for mange, selv om det ligger like øst for Sørenga. Området utmerker seg med svært lang kveldssol og en unik panoramautsikt mot byen og fjorden.

I den nye planen for Grønlikaia spiller Havnepromenaden en viktig rolle. Opprinnelig var havnepromenaden planlagt på baksiden av bebyggelsen, mens Hav Eiendom nå foreslår å trekke den helt ut mot vannkanten. Det vil skape en enda bedre opplevelse, og dermed bidra til et bedre møte mellom folk, fjord og by.

Grønlikaia utvikles etter 20 års fjordbyutvikling. I dag vet man mye mer om hva som fungerer godt og hva byen trenger mer av. Da arbeidet med den nye planen startet for fem år siden ble det derfor igangsatt en omfattende medvirkningsprosess som resulterte i publikasjonen «10 anbefalinger for Grønlikaia». Anbefalingene formulerte konsepter, retningsvalg og verdier for Grønlikaia, og undersøkte hva som passet hvor på den langstrakte kaien.

Nesten 40 år etter at Aker mekaniske verksted la ned industrien og ga rom for Aker Brygge, er mesteparten av Oslos havneområder forvandlet til nye bydeler. Fjordbyen lever i dag sitt eget liv med sin egen puls og rytme, full av turister, beboere, arbeidsplasser, badegjester og kulturliv.

Illustrasjon: Team Visulent

Planen for Grønlikaia er delt inn i fem delområder med ulike kvaliteter og identiteter. Fem skandinaviske arkitektteam har løst oppgaven med å skape et best mulig delområde i henhold til det omfattende underlaget fra både medvirkningsprosesser og utredninger. Det er med stolthet man i dag ser en ny plan for Grønlikaia med fem høyst ulike og særegne delområder; ambisiøse i sine konsepter, og distinkte i sin form.

Fem delområder: Planen for Grønlikaia er delt inn i fem delområder, med ulike kvaliteter og arkitektonisk uttrykk.

Det er bare å lære seg navnet på fem nye steder i Oslo:

  • Verket blir bindeleddet mot Bjørvika og resten av sentrum. En urban møteplass med en god blanding av restauranter og kaféer, kontorarbeidsplasser og boliger.
  • Lohavn blir et moderne boligområde med direkte tilgang til fjorden. Her introduseres den ytre havnepromenaden.
  • Grønlikilen blir hjertet av Grønlikaia, med et bryggelandskap som tar deg helt ned til vannkanten. I midten kommer det en flytende grønn øy.
  • Munkehagen blir nesten en liten bydel i seg selv. Bebyggelsen på vannet danner en intim lagune i midten som gir et nytt og spennende byrom i Fjordbyen.
  • Buffersonen blir et stort friområde til Oslos befolkning som også fungerer som en naturlig skjerm mellom by og havn. Her står rekreasjon og etablering av natur i sentrum.

For å balansere sosiale og økologiske hensyn har Hav Eiendom utviklet metoden DEIG (Doughnut economics i Grønlikaia) og dette har vært styrende for prosjektet. Metoden er utviklet etter Kate Raworths teori om Dougnut Economics.

Tilnærmingen har gjort det mulig å utforske innovative måter for å minimere klimagassutslipp ved utbygging i sjø. Blant annet foreslår vi å bygge boliger på peler. Disse konstruksjonene gjør det også mulig å etablere grønne vekster under vann. Det vil gi mer liv til fjorden.

Illustrasjon: Team Visulent

Grønlikaia er et kandidatprosjekt i FutureBuilt og er utviklet og planlagt med interesse for byrommenes betydning for nabolag og livskvalitet. Her skal det etableres over 42 000 kvadratmeter med offentlig byrom og Havnepromenade. I «Plan for Bygulv og Landskap» og «Plan for Byform og Arkitektur» kan du sette deg inn i hvordan hele bygulvet på Grønlikaia er tenkt og hvordan vi tenker at byrommene skal bli. Grønlikaia skal gå fra grå industritomt til yrende fjordby. Et levende byområde med parker og grøntområder. Fjordbyen er for alle – og det skal også Grønlikaia være.

Illustrasjon: Team Visulent
FAKTA

Tall og fakta om Grønlikaia

Utbyggingen av Grønlikaia vil gi arbeid til 8000 arbeidere, ingeniører og rådgivere gjennom anleggsperioden. De skal bo, spise og leve. Til det trengs det folk. I tillegg vil Grønlikaia tiltrekke seg flere arbeidsplasser når området står ferdig.

Les mer
Hva leter du etter?