– De beste områdene på Grønlikaia skal være tilgjengelige for alle
Når Hav Eiendom realiserer den nye fjord-bydelen Grønlikaia, får Oslos beboere og besøkende tilgang til ytterligere én kilometer sjøfront, og en rekke nye, inkluderende byrom og sjønære møteplasser.
Havnepromenaden er Fjordbyens pulsåre. Det er et viktig rekreasjonssted for Oslos beboere og besøkende. Det spaseres, jogges, bades og drikkes kaffe – tett på det vakreste Oslo har å by på – nemlig fjorden.
Med Grønlikaia, får ikke bare Oslo 3000 arbeidsplasser, og 1500 sårt tiltrengte nye boliger. Byen får også tusen meter forlengelse av dagens havnepromenade – som med dette blir en av Europas lengste og mest innholdsrike.
Slik skal Bjørvika-utviklingen fullføres: – Grønlikaia skal være for alle – les mer
Får aldri nok sjøfront
Opprinnelig var havnepromenaden planlagt på baksiden av bebyggelsen av Grønlikaia. Men et av de viktigste grepene i Hav Eiendoms plan for Grønlikaia er å dele havnepromenaden i to løp: en indre havnepromenade langs dagens kaikant, og en ytre havnepromenade helt ut i vannkanten.
– Det vi har lært av 20 år med byutvikling i Bjørvika er at Oslos beboere ikke får nok av fjordkanten, sier plansjef i Hav Eiendom, Amund Schweder.
Den ytre havnepromenaden baner seg derfor vei langs fjordkanten, og gir en nærhet til Oslofjorden man ikke finner mange andre steder i byen.
– Dette gjør vi fordi de beste områdene på Grønlikaia skal være tilgjengelige for alle, sier Schweder.
Utsikten fra den ytre havnepromenaden blir noe helt for seg selv, skal vi tro kreativ leder og grunnlegger av Rodeo arkitekter, Henning Sunde.
Rodeo arkitekter er reguleringsarkitekt for prosjekt Grønlikaia.
– Fra den ytre havnepromenaden ser man det vakre fjordlandskapet, byen og de grønne åsene bak fra en uventet vinkel som er helt fantastisk. Opplevelsen og utsikten blir rett og slett storslagen. Det vil også stadig komme nedtrappinger fra promenaden, som gjør at man kan sette seg ned og stikke tærne i vannet og bare ta inn de vakre omgivelsene, sier Sunde før han oppsummerer:
– Den største forskjellen fra Fjordbyens havnepromenade slik vi kjenner den i dag, er at ved promenaden på Grønlikaia kommer du i mye større grad nær vannet.
Unike vannrom og byrom
I tillegg vil det på Grønlikaia komme et indre løp for havnepromenaden. Den indre havnepromenaden går langs den gamle blokkmurskaia, et kulturhistorisk minne er bevart på Grønlikaia.
Langs promenaden blir det et bredt spekter av muligheter for opphold og opplevelser. Den vil også binde samme de viktigste byrommene på Grønlikaia, kalt Ballasttorget, Grønlitorget og Munketorget.
– Der stikkordet for den ytre promenaden er storslått, er stikkordet for den indre promenaden intimitet. Her blir det bebyggelse på begge sider, samtidig som man møter unike vannrom og varierte byrom. Langs den innerste delen, nærmest sentrum, blir det også et rikt utvalg kafeer og butikker, sier Sunde.
På vann og på land
Grønlikaia er delt inn i fem delområder med ulike kvaliteter og identitet. Verket, Lohavn, Grønlikilen, Munkehagen og Buffersonen.
I alle delområdene får beboere og besøkende tilgang til unike byrom og møteplasser – langs den indre og ytre havnepromenaden. Det blir et spenn av møteplasser, for lokalsamfunnet og nabolaget, for bydelen og byen – på vann og på land.
– I arbeidet med Grønlikaia bruker vi vår 20 år lange erfaring i Bjørvika for å skape helt unike byrom og møteplasser ved vannet som vil være til glede for alle. For vi vet at folk ikke kan få nok av byrom som er i kontakt med fjorden, sier Schweder.
Etter at havneindustri og motorveien forsvant fra Bjørvika har alt fra Sjøbadet på Sørenga, Operastranda og Stasjonsallmenningen vokst fram i Hav Eiendoms regi.
Mange lar seg også begeistre av Bispekilen i Bjørvika som med sin kanalaktige atmosfære gir en følelse av at man befinner seg i Venezia.
– På Grønlikaia får byens beboere og besøkende enda mer av dette, og i større skala enn vi har i Fjordbyen i dag, sier Schweder.
For på Grønlikaia spiller fjorden hovedrollen ved at den er høyst delaktig i byrommene, og integrert i hele bebyggelsen.
I delområdet Munkehagen vil den ytre promenaden og bebyggelsen på vannet danne en intim lagune i midten. Sammen med Munketorget – og den historiske blokkmurskaia, vil dette bli et byrom man ikke har maken til i Fjordbyen i dag.
Hav Eiendom er trygg på at dette vil bli en svært populær destinasjon langs havnepromenaden, enten man kommer til fots, på sykkel eller padlende langs fjorden.
Langs den ytre promenaden, på utsiden av Munketorget finner man Wergelands brygge. Den er oppkalt etter Henrik Wergeland som en periode bodde på Grønlia. Wergelands brygge trappes ned mot vannet, og det legges til rette for vannaktiviteter, servering og opphold.