Stasjonsallmenningen

  • 2020 Ferdig

Stasjonsallmenningen er det sentrale byrommet i Bispevika, som knytter Grønland sammen med Bjørvika og sjøfronten. Den grasiøse broen Akrobaten skaper en ny forbindelse over sporområdet, og et yrende byliv preger området hele døgnet, gjennom hele året. Fra Akrobaten danner Stasjonsallmenningen et sammenhengende byrom gjennom Barcode-rekka, og videre ned til Bispevika.

For å gjøre forbindelsen fra Dronning Eufemias gate og opp til broa Akrobaten tilgjengelig for alle, er det lagt en slak rampe inn i terrenget, som slynger seg opp med en stigning tilpasset rullestolsbrukere og barnevogntrillere. Samtidig er det lagt inn snarveier med brattere ramper og små trappeløp for de som er spreke til bens. For å tilrettelegge for blinde og svaksynte er anlegget supplert med ledelinjer og markeringer slik handicap- og blindeforbundet ønsker.

Stasjonsallmenningen har en stor betydning for Oslo. Tilknytningen til jernbanen, som er et levende sted med mange mennesker i bevegelse, gjør området til et strøk der mange ferdes.

Bjørvika Infrastruktur AS, som er et datterselskap av Hav Eiendom (66%) og OSU (34%), har vært byggherre for Stasjonsallmenningen som er tegnet av den danske landskapsarkitekten SLA. Øvre del av allmenningen ble bygget av Braathen Landskapsentreprenør AS og nedre del av Skaaret Landskap.

Allmenningen ble overlevert til Bymiljøetaten i Oslo kommune i mai, 2020, og tatt i bruk umiddelbart. Her kan barna boltre seg i lekeapparatet og fonteneanlegget. Og voksne kan nyte en pause på en av de mange benkene i hyggelige omgivelser med utsyn mot Oslofjorden.

Området er på kort tid blitt en naturlig møteplass i Bjørvika og fra tidlig vår til sen høst yrer området av godt byliv. Stasjonsallmenningen sør var dessuten blant finalistene til å vinne Oslo Bys arkitekturpris for 2021.

Stasjonsallmenningen tatt i august 2020. Foto: Bjørvika Utvikling/SLA, Erik Krafft.

 

Stasjonsallmenningen gjør omgivelsene mykere, og mer forståelige. Den skaper en overgang mellom fjorden og byen som gjør at området får tilført en harmoni som det trenger.
– Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved NMBU
Hva leter du etter?

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev