Nytt byrom: – Binder fremtidens fjordby bedre sammen

Asfalt og industri er for lengst byttet ut med inkluderende møteplasser og yrende byliv. Nå har Bjørvika fått nok et innbydende byrom til glede for byens beboere og besøkende.

– Dette er en møteplass for alle som ønsker å nyte det gode liv langs fjorden, sier utviklingsdirektør i Hav Eiendom, Liz-Heidi Leonhardsen.

Kulturhistorisk viktig område

Denne våren åpnet Bjørvikas syvende allmenning, Bispekilen. Det nye byrommet er et kulturhistorisk viktig område, og er derfor formet av historien. Byrommets retning er bestemt av siktlinjen fra Gamlebyen og Middelalderparken, til Akershus festning.

Bispekilen
Vakkert byrom: Bispekilen har en kanalaktig atmosfære. Her kan man virkelig nyte kombinasjonen by og fjord. Foto: Nicolas Tourrenc

Bispekilen har en kanalaktig atmosfære – til glede for beboere, besøkende og arbeidene i området. Kileformen skaper en følelse av retning mot havet, hvor kaikanten inviterer til å spasere, utforske, eller bare sitte ned og nyte øyeblikket.

– Med Bispekilen faller nok en bit på plass i Bjørvika. Det er fantastisk at Fjordbyens beboere og besøkende får tilgang til nye, fine områder, sier Leonhardsen.

Utviklingsdirektør i Hav Eiendom, Liz-Heidi Leonhardsen
Møteplasser til folket: Liz-Heidi Leonhardsen i Hav Eiendom er glad for at møteplassene i Bjørvika er noen skikkelige publikumsmagneter. Foto: Hav Eiendom

Viktig for å skape en raus by

Etter at kai- og industriaktivitetene, samt asfaltjungelen, forsvant fra Bjørvika, har alt fra Havnepromenaden, Sjøbadet på Sørenga, Operastranda og Stasjonsallmenningen vokst fram.

– Møteplassene mellom byggene i Bjørvika er viktig for å skape en raus by med gode, åpne og tilgjengelige tilbud. Både til lands og til vanns – året rundt, sier Leonhardsen.

Sammen med Oslo S Utvikling har Hav Eiendom forpliktet seg til å bruke totalt 3,4 milliarder på nettopp strender, møteplasser og lekeplasser gjennom utbyggingsavtalen for Bjørvika. 66 prosent bærer Hav Eiendom alene. Oslo S Utvikling bidrar med det øvrige.

Det felleseide datterselskapet Bjørvika Infrastruktur har ansvaret for planlegging og bygging av tekniske anlegg og alle de offentlige rommene, og alt det spennende man kan oppleve mellom og rundt byggene i Bjørvika.

– Vi er stolte av de flinke folkene i vårt datterselskap Bjørvika Infrastruktur som har gjort jobben, sier Leonhardsen.

Bispekilen
Tett på fjorden: Langs bryggekantene kan man slå av en prat i solskinnet. Foto: Foto: Nicolas Tourrenc

3 milliarder til Oslos befolkning – les mer

Vannfall og havnebasseng

Nå føyer Bispekilen seg inn i rekken av innbydende og inkluderende møteplasser i Bjørvika.

Men hva har egentlig Bispekilen å by på?

Den vestlige enden av byrommet er livlig. Her er mulighetene mange for et smakfullt måltid på en av restaurantene, eller en kaffekopp på en av de sjarmerende kafeene. I tillegg kommer den direkte kontakten med Bispevika via et nytt havne- og bryggeanlegg.

Den østlige enden har et roligere bostedspreg med færre kommersielle tilbud, men med all den sjarmen som et hjemmekoselig område har å by på.

Samtidig spiller vannfall, havnebasseng og smale kaikanter en stor rolle i Bispekilen.

Vannfallet i Bispekilen
Vakkert syn: Vannfallet spiller en viktig rolle i Bispekilen. Foto: Nicolas Tourrenc

–  Oslo kommune har bestemt at en liten gren av Alnaelva skal komme ut her en gang i fremtiden. Vannfallet du nå ser i Bispekilen skal illustrere Alnaelvas tidligere utløp i sjøen selv om dette lå noe unna, sier prosjekteringsansvarlig i Bjørvika Infrastruktur, Stein Røed.

Prosjekteringsansvarlig i Bjørvika Infrastruktur, Stein Røed
Bygget Bispekilen: Stein Røed og Bjørvika Infrastruktur står både for planleggingen og byggingen av det nye, flotte byrommet. Foto: Bjørvika Infrastruktur

I mellomtiden pumpes sjøvann opp i bassenget, og derfra renner vannet ned i kilen – alt sammen som en illustrasjon på Alnaelvas tidligere møte med sjøen.

På veggene i Bispekilen er det etablert strukturerte betongelementer, som viser den relative landhevingen i Norge siden forrige tusenårsskifte. Og i trappene som fører ned til bryggene, er det risset inn tegninger av historiske begivenheter i betongen på tilsvarende nivåer.

– Tegningene illustrerer hvordan strandlinjen relativt sett har endret seg de siste 1000 år, og vi ser de relative nivåforskjellene for hvordan havnivået har endret seg i denne perioden, sier Røed.

Ved utgravingen av området ble det avdekket flere gamle bryggefundamenter og et stort og ganske velbevart skipsfunn. Disse funnene var fra perioden mellom reformasjonen i 1537 og 1624 da gamle Oslo by ble flyttet vest for Bjørvika til området omkring Akershus festning og fikk navnet Christiania.

Det nye Oslo
Det nye Oslo: Transformasjonen av Bjørvika de siste 20 årene har vært enorm. Foto: Nicolas Tourrenc