3 milliarder til Oslos befolkning

I Fjordbyen er det utviklet flere strender, møteplasser og lekeplasser de senere årene – og vi har flere i vente. Visste du at Hav Eiendom har forpliktet seg til å bruke 3 milliarder på deg og meg?

Det syder av mennesker der fjorden møter byen. I sommerhalvåret koker det som mest i Bjørvika. Men slik har det ikke alltid vært. For bare 20 år siden var denne delen av byen helt utilgjengelig for folk flest. Trafikk, asfalt og konteinere spilte hovedrollen.

– Jeg er veldig glad for å se at nye generasjoner vokser opp i en helt annen by. Nå er det en selvfølgelighet at man kan dra helt ned til sjøen og dyppe tærne i vannet i Bjørvika, sier plansjef i Hav Eiendom, Amund Schweder mens han titter ut over Havnepromenaden.

Etter at industri- og asfaltjungelen forsvant fra Bjørvika, har alt fra Havnepromenaden, Sørenga Sjøbad, Operastranda og Stasjonsallmenningen vokst fram. For å nevne noe.

– Det som er gjort i Bjørvika hittil, må sies å være en stor suksess. Bjørvika har nok blitt en enda større folkemagnet enn mange forutså, sier Schweder.

Fjordby – året rundt

Oslo har blitt en fjordby, og her spiller Bjørvika en sentral rolle – året rundt. Å tilbringe tid ved fjorden er ikke lenger noe man bare gjør om sommeren. Nå går det i badstue og isbading gjennom hele resten av året.

– Vi ser at bruken av fjorden er mer variert enn tidligere. Når vi utvikler nye områder i Bjørvika tar vi med oss disse erfaringene, sier Schweder.

I fjor publiserte Plan og bygningsetaten i Oslo rapporten «Demografi Fjordbyen 2022». Den undersøkte blant annet hvordan folk bruker områdene rundt og ved fjorden.

Se rapporten her.

Amund Schweder på Operastranda
Fjordbyen på sitt beste: – Operastranda er en perle av et badested, og et eldorado for barn. Det må antagelig være Norges mest tilgjengelige badestrand med tanke på den korte avstanden fra knutepunktet Oslo S. Jeg kan på det varmeste anbefale å legge turen innom Operastranda, sier Schweder.

3 milliarder øremerket til strender og lekeplasser

Men å skape en raus by med gode, åpne og tilgjengelige tilbud og møteplasser til befolkningen og tilreisende både til lands og til vanns, har en prislapp.

Sammen med Oslo S Utvikling har Hav Eiendom forpliktet seg til å bruke totalt 3,4 milliarder på nettopp strender, møteplasser og lekeplasser gjennom utbyggingsavtalen for Bjørvika. 66 prosent bærer Hav Eiendom alene. Oslo S Utvikling bidrar med det øvrige.

Det felleseide datterselskapet Bjørvika Utvikling har ansvaret for bygging av alle de offentlige rommene, og alt det spennende man kan oppleve mellom og rundt byggene i Bjørvika. Slik som Operastranda, Sørenga Sjøbad og alle de andre møteplassene.

Trond Knapstad, daglig ledier i Bjørvika Infrastruktur
Verdens fineste jobb: Trond Knapstad, daglig leder i Bjørvika Infrastruktur, mener han har verdens fineste jobb. – Å skape parker, strender og andre møteplasser er absolutt en jobb jeg trives med.

– Vårt arbeid går hele veien fra planleggingsstadiet til ferdig overlevering til Oslo kommune. Jeg liker å si at jeg har verdens fineste jobb. Å skape parker, strender og andre møteplasser er absolutt en jobb jeg trives med, sier Trond Knapstad, daglig leder i Bjørvika Infrastruktur.

Han er svært tilfreds med forvandlingen som har skjedd i Bjørvika de siste 20 årene.

– Det har skjedd en voldsom forvandling, og det er gledelig å se det yrende folkelivet. Den intensjonen man hadde, om å skape en fjordby, har man virkelig lykkes med. Og det spennende arbeidet fortsetter i årene som kommer, sier Knapstad.

Bjørvika – et område for alle

Det er med andre ord mye penger og mye ansvar som skal forvaltes i Bjørvika. Et ansvar Hav Eiendom tar på største alvor.

Schweder påpeker at strendene og møteplassene også er viktig for å sikre at Oslo er en attraktiv turistby for besøkende fra inn- og utland.

– Men det aller viktigste er å skape slike områder for Oslos befolkning. I Bjørvika har man virkelig lyktes med å skape noe helt unikt som sikrer innbyggerne natur- og rekreasjonsområder – helt gratis. Dette vet vi gjør godt for folkehelsen, sier Schweder i Hav Eiendom.

Pandemien ble et godt eksempel på hvor viktig det er for Oslos innbyggere å ha tilgang til sjø og strand, og andre spennende møteplasser midt i byen.

Men Schweder er tydelig på at det er viktig at de offentlige rommene som er skapt, og som skal skapes i Bjørvika, oppleves som åpne og offentlig – av alle. 

– Jeg mener vi langt på vei har klart å gjøre Bjørvika attraktiv og relevant for hele Oslos befolkning, uansett bakgrunn. Dette er veldig viktig for oss i den videre utviklingen av Bjørvika, sier Schweder.

Viktig er det også at fremtidige prosjekter i regi av Hav Eiendom er bærekraftige. Som et eksempel har vi Operastranda der man hadde klare mål for å sikre bærekraftig utbygging.

Den skulle bygges uten bruk av fossile drivstoff, og stranda skulle baseres på kortreiste og bærekraftige materialer. Det klarte man. Operastranda er med andre ord et godt eksempel på hvordan man kan utvikle Fjordbyen på en grønnere måte.

Les mer om hvordan Hav Eiendom bygger fremtidens fjordby.

Stasjonsallmenningen i Bispevika
Populært byrom: – Stasjonsallmenningen er et sentralt og godt besøkt byrom i Bispevika. Her kan man sitte ned å bare nyte, samtidig som man er i kontakt med fjorden. De morsomme lekeapparatene er populære blant barna, det samme er fontenene der vannet kommer opp av bakken. Det er klart barna syns det er gøy å løpe gjennom fontenene en varm sommerdag, sier Schweder.

Store planer i øst og vest

Selv om Bjørvika for lengst er blitt et trekkplaster både for besøkende og innbyggerne i Oslo, er ikke jobben gjort. Stadig nye områder i Bjørvika skal åpnes for folket.

Den lekre Havnepromenaden i Bjørvika er allerede nevnt, den vil etter hvert ta deg til Grønlikaia. Dette havnearealet skal forvandles til pulserende byliv for alle, samt boliger og næringsliv.

– Det vi har lært så langt av utviklingen i Bjørvika, er at Oslo ikke kan få nok av byrom som er i kontakt med fjorden. Grønlikaia skal by på en variert havnepromenade, rekreasjonsområder, bademuligheter og andre naturopplevelser som alle kan få glede av, sier Schweder.

Vender vi blikket mot vestsiden av Bjørvika, skal Fiskebrygga huse ett av byens mest attraktive kontorlokaler. Mens parkeringsplassen ved Børsen, Sadelmakerbryggen, skal forvandles til en oase for næring, restauranter, kafeer og parkområde. Retter vi blikket enda lengre vest, Om noen år vil også Filipstad våkne opp i ny drakt, og bli en helt ny del av byen.

– Det vil med andre ord skje veldig mye spennende i Fjordbyen i årene som kommer. Med de nye eiendomsprosjektene vil det også vokse fram nye møteplasser, bademuligheter og innbydende rekreasjonsområder, sier Schweder.

–  Vi tar med oss alle erfaringer vi har høstet så langt. Vi går på jobb hver dag for å sikre at også fremtidens fjordby er tilgjengelig for alle, sier Schweder.

Amund Schweder spaserer i Loallmenningen
Landlig midt i byen: Plansjef Amund Schweder spaserer i Loallmenningen, mellom Middelalderparken og Sørenga. Loallmenningen skal bli et stort, grønt og frodig friområde som skal strekke seg helt ned til sjøen øst i Bjørvika. I dag finner man idylliske og frodige Losætra her, som byr på kornåker, parsellhager, bakehus med særegen arkitektur og Bjørvikas helt egen Bybonde. Her arrangeres det aktiviteter som dyrkekurs og fellesmiddager.

Kart over møteplassene i Bjørvika

Fakta om møteplassene i Bjørvika:

1. Festningsallmenningen
Allmenningen utformes som en parkmessig forlengelse av Grev Wedels Plass og Festningen. Fra 2017 har Salt hatt tilhold på deler av fremtidige Festningsallmenningen.

2. Anne-Cath Vestlys plass
Plassen sør for Dronning Eufemias gate, foran Deichman, heter Anne- Cath Vestlys plass. Plassen er en del av Operaallmenningen, som er Bjørvikas største byrom.

3. Operastranda
Bystranda som åpnet i 2021 med Operaen som nærmeste nabo.

4. Akerselvallmenningen
De siste 500 meterne før elvas utløp av Akerselva kalles Akerselvallmenningen. Den strekker seg fra sporområdet på Oslo S, forbi Operaen og Munchmuseet – og helt ned til Sukkerbiten.

5. Stasjonsallmenningen
Det sentrale byrommet i Bispevika, som knytter Grønland sammen med Bjørvika og sjøfronten.

6. Sjøbadet på Sørenga
Ligger ytterst på Sørenga. Består av basseng, strand, stupetårn og et stort rekreasjonsområde.

7. Loallmenningen
Ligger mellom Middelalderparken og Sørenga. I den nordre delen av allmenningen er den grønne og urbane Losætra etablert.

Havnepromenaden
Hovedstadens nye pulsåre. Vises ikke med nummer på bildet, men fungerer som et bindeledd mellom øst og vest langs vannkanten. Langs Havnepromenaden kan man nyte alt fra Munchs kunstverk og litteratur på Deichmanske bibliotek, til sauna, gatemat – og ikke minst et nydelig overblikk over Oslofjorden.

Frodige og grønne trær i Loallmenningen
Frodig fjordby: Loallmenningen er en grønn lunge midt i Fjordbyen, og absolutt verdt et besøk.