Hav Eiendom takker Eivind Hartmann: – En uvurderlig drivkraft i Bjørvika-utbyggingen
I et kvart århundre har Eivind Hartmann (75) vært en nøkkelperson i forbindelse med utviklingen av Bjørvika. Nå takker byutvikleren for seg i yrkeslivet, men forsikrer at han vil følge den videre utviklingen av Fjordbyen tett.
– Det er klart det er rart å sette seg på tilskuerbenken etter alle disse årene.
Vi rusler rundt i Bjørvika med Fjordbyens «grand old man», arkitekt og byplanlegger Eivind Hartmann (75).
Det er få som kjenner utviklingen av Fjordbyen og Bjørvika bedre enn ham. For hvert kvartal vi passerer, har Hartmann en historie å fortelle. Ved Operaen, som ble et naturlig midtpunkt i den nye bydelen, peker Hartmann på hvordan resten av Bjørvika har vokst fram rundt dette ikoniske og populære bygget.
75-åringen minnes den intense debatten om plassering av Munchmuseet, mens han skuer utover havnepromenaden som ble utformet for å sikre best mulig kontakt med fjorden. Han peker i retning av de to Diagonalebyggene i forlengelsen av Deichman som var det første prosjektet der Hav Eiendom fikk prøve seg som utbygger. Samtidig minner han om viktigheten av den kileformede Aud Blegen Svindlands plass (tidligere Stasjonsallmenningen) som vokste fram som et vakkert byrom som knytter Grønland sammen med Bjørvika og sjøfronten.
Derfor er Diagonale-salget viktig for fremtidens fjordby – les mer
Hartmann husker hver eneste reguleringsplan, hver arkitektkonkurranse og hvert kompromiss som måtte til for å skape dagens Bjørvika.
– Som byplanlegger har jeg erfart at ikke alt vi arbeider med gjennom flere år blir realisert. Men i Bjørvika har vi endt opp med at man har holdt seg ganske godt til planen – og det tror jeg har vært viktig for utviklingen av dette området. Byplangrepet som ble laget var raust i forhold til publikums tilgang til fjorden via allmenninger, byrom og møteplasser. Dette har nærmest blitt gjennomført til punkt og prikke, sier Hartmann:
– Det virker som det er en utbredt enighet om at Bjørvika-utviklingen har vært vellykket – og jeg er enig i det.