Milepæl: I 2024 vil Hav Eiendom nå en stor milepæl i arbeidet med Grønlikaia. Det ser utviklingsdirektør Liz-Heidi Leonhardsen fram til. Foto: Hav Eiendom
Dette blir de viktigste prosjektene i 2024
Hav Eiendom har store oppgaver foran seg i året som kommer. 2024 blir et viktig år, som vil legge grunnlaget for fremtidens fjordby.
DATO18.12.2023
– Hav Eiendom går inn i det nye året med stor motivasjon og store forventninger, sier utviklingsdirektør, Liz-Heidi Leonhardsen.
Et begivenhets- og innholdsrikt år går mot slutten, og Hav Eiendom har allerede planene for 2024 klare. Arbeidet med hovedstadens to, nye og levende fjordbydeler fortsetter. Vi snakker om Grønlikaia i øst og Filipstad i vest. Parallelt arbeider Hav Eiendom med to viktige prosjekter, som skal sikre at den vestlige delen av Bjørvika blir komplett.
Så la oss ta en nærmere kikk på hva Hav Eiendom har i vente for det kommende året.
Store steg for Grønlikaia
Når det kommer til den nye fjordbydelen Grønlikaia, som skal vokse fram mellom Ekebergskråningen og Oslofjorden, skal Hav Eiendom i 2024 ta store skritt fremover.
– Grønlikaia vil prege vårt arbeid. Særlig i første halvår. Etter planen når vi en viktig milepæl når vi sender inn planforslaget like før sommeren. Det gjelder hele planen for Grønlikaia, fra Verket i nord, til Buffersonen i syd – inkl. Kongshavn Nord, sier Leonhardsen.
Når Grønlikaia står klar, vil den nye bydelen sikre Fjordbyen 1500 nye boliger, 3000 arbeiderplasser, og Fjordbyens havnepromenade vil forlenges med 1000 meter.
Et annet prosjekt som vil prege Hav Eiendoms arbeid i året som kommer, er
utviklingen av Sadelmakerbryggen – best kjent som den tomme plassen ved siden av Børsen.
Utviklingen av eiendommen gjøres i tråd med områdereguleringen fra 2003, med et næringsbygg på hver side av en sentral park, og følger Kvadraturens historiske bebyggelsesstruktur. Næringsbyggene skal ha kafé- og restaurantvirksomhet, men også funksjoner som eksempelvis fiskehall, grønnsaksmarked eller utstillinger.
Leonhardsen og Hav Eiendom er tydelig på at Sadelmakerbryggen, med park og et aktiviserende publikumstilbud, er noe som trengs i dette området.
– Når det kommer til Sadelmakerbryggen og helt konkrete oppgaver, skal vi blant annet gjennomføre en prosess for å kvalitetssikre fasade og volum på prosjektet. Mot slutten av april sender vi inn planforslaget, sier Leonhardsen.
I samme nabolag som Sadelmakerbryggen, finner vi et annet viktig prosjekt, som ledes av Hav Eiendom. Fiskebrygga ligger plassert mellom Havnelageret og Skippergata. Utviklingen her handler om viktig byreparasjon. Fiskebrygga skal forvandles fra et utrivelig og utilgjengelig område, til et attraktivt byrom mot Festningsallmenningen .
I næringsbygget på Fiskebrygga blir det servering på bakkeplan, samtidig som dette blir et av byens mest attraktive kontorlokaler med opp mot 1500 arbeidsplasser.
Leonhardsen planlegger for at første spadetak kan settes i jorda på Fiskebrygga i løpet av det kommende året.
Fremtidens Filipstad – Hav Eiendoms aller største prosjekt
Vest i Fjordbyen, finner vi Filipstad. I dag er området preget av havnevirksomhet, men i fremtiden vil det også her vokse fram en levende og inkluderende fjordbydel. Her skal Hav Eiendom alene utvikle nærmere 1500 boliger, næringsbygg og sjønære møteplasser.
Utviklingsdirektør Leonhardsen ser fram til å komme videre med det viktige arbeidet på Filipstad – som er Hav Eiendoms aller største prosjekt.
– I 2024 starter vi reguleringsarbeidet med Hans Jaegers kvartal, altså den delen av Filipstad som ligger som en forlengelse av Tjuvholmen og Aker brygge. Vi går også i gang med regulering av Midtområdet på Filipstad, hvor vi blant annet finner det velkjente Kaffetårnet, sier Leonhardsen før hun fortsetter:
– Vi sikter oss inn mot å sende inn planinitiativ i løpet av 2024, og ser dermed fram til å ta det første virkelig store steget videre i utviklingen av den nye bydelen vest i Fjordbyen.
• Filipstad ble omgjort til havne- og industriområde på 1900-tallet. Siden den gang har deler av området vært avsperret fra resten av byen.
• I år 2000 bestemte Oslo bystyre at området skulle frigjøres til byutvikling (fjordbyvedtaket).
• Bystyret i Oslo vedtok 24. juni 2020 en ny områderegulering for Filipstad.
• Reguleringsplanen omfatter hele Filipstad – både nord og sør for E18.
• Hav Eiendom skal utvikle industriområde på Filipstad til en ny bydel. Det besluttet Oslo Havn, som eier Hav Eiendom, våren 2022.
Storstilt 20-årsmarkering
Men før Hav Eiendom tar fatt på de store og viktige oppgavene som venter i 2024, unner vi oss et lite tilbakeblikk på året som har gått. For 2023 har vært et spesielt år for Hav Eiendom – det er nemlig 20 år siden selskapet så dagens lys i 2003. Dette ble selvsagt feiret, i november var det duket for jubileumskonferanse og festmiddag på Salt.
– Jubileet ble en god påminnelse om alt Hav Eiendom har bidratt med i Bjørvika de siste 20 årene. Jeg skal innrømme at denne påminnelsen gjorde meg stolt. Bjørvika er blitt en fantastisk fin ny bydel til glede for hele Oslo, sier Leonhardsen før hun fortsetter:
2023 ble året da den splitter nye, grønne lungen mellom Sukkerbiten og Operastranda kom til. Et grått og trist grusområde er gjennom sommeren og høsten forvandlet byens nye blågrønne park.
Dette arbeidet står Bjørvika Infrastruktur bak.Bjørvika infrastruktur er et datterselskap av Hav Eiendom (66%), deleiet av OSU (34%).
– Det er gledelig at parken nå er ferdigstilt. Det blir flott å se at parken fylles med byens beboere og besøkende når våren kommer, sier Leonhardsen.
Debatten rundt samlokalisering av utenlandsfergene, DFDS og Color Line, har også preget året 2023. Hav Eiendom har hele veien vært tydelig på at utenlandsfergeterminalen på Hjortnes på Filipstad bør flyttes til Vippetangen. Dette for å frigjøre Hjortnes, som har et stort potensial for byutvikling – og som kan sikre byen ytterligere 1400 boliger.
– Vi er glade for at Oslos nye byråd allerede ved første anledning fastslo at Hjortnes skal bli en del av byen, med leiligheter og møteplasser, sier Leonhardsen før hun avslutter:
– Samspillet med politikerne og ulike interessenter blir viktig, og blir helt sentralt for oss i den videre utviklingen av Fjordbyen. Det er viktig at vi spiller på lag, slik at vi sammen får til det beste for Fjordbyen.
• Eiendomsselskap eid av Oslo Havn KF, som igjen eies av Oslo kommune. Opprettet i 2003, for å utvikle Fjordbyen.
• Selskapet lede av administrerende direktør Kjell Kalland.
• Hav Eiendom har så langt levert et utbytte på 1,5 milliarder til Oslo Havn KF. Utbyttet er avgjørende for å finansiere en ny og miljøvennlig godshavn i Oslo.
• Hav Eiendom skal i årene som kommer gjennomføre store eiendomssprosjekter i Fjordbyen. Herunder Fiskebrygga, Sadelmakerbryggen og Grønlikaia. Styret i Oslo Havn har også vedtatt at Hav Eiendom skal utvikle Filipstad-området.